Ett stort problem när man försöker hitta en advokat för sin vårdnadstvist är att det väldigt svårt att avgöra vem som är bäst. Även för mig som jurist.

Vi har gjort studier där vi gett en grupp människor länkar till olika advokatbyråers hemsidor och bett dem låtsas att de står inför en vårdnadstvist och säga vem de skulle anlita. Resultatet kunde vi räkna ut från början.

Folk väljer advokat baserat på hur deras hemsida ser ut, om advokaten ser sympatisk ut etc. De har svårt att avgöra vem som är mest kompetent och jag förstår att man därför bli tvungen att förlita sig på annat. Men det är givetvis inte idealt. Speciellt inte när det kommer till något som viktigt som dina barns framtid.

Många advokater accepterar vårdnadsmål fastän att de sällan arbetar med det. De kanske är nyutexaminerade. Dom kan också vara nära pensionen men ändå bara hanterat två vårdnadsmål under hela sin karriär.

Det håller heller inte välja en byrå baserat på företagets varumärke/storlek. Det är bara en enskild advokat som arbetar på ditt ärende. Deras advokater måste få sin erfarenhet få någonstans. Hur vet du att just ditt ärende inte blir deras “träning”?

Kommer advokatbyrån svara ärligt om du frågar hur länge din advokat arbetat med vårdnadstvister? Hur många ärenden de hanterat? Hur utfallet blivit? Vad deras tidigare klienter tyckt om dem?

Det hade givetvis varit bättre om en opartisk tredje part som förstår hur branchen fungerar kan hjälpa till att avgöra advokaters lämplighet som ombud i en vårdnadstvist.

Jag har försökt göra just detta. Det är en väldigt svår uppgift. Även för mig som jurist. Men förmodligen har du en större chans att hitta ett ombud som är av hög kvalite än om du försökt lista ut det själv.

Listan har tagits fram på följande sätt:

Vi har begärt kopior på vårdnadsmål från tingsrätten i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har därefter fört statistik på hur ofta enskilda advokater varit ombud, frekvens, antal mål, utfall och försökt ta reda på vad deras klienter tyckt om sitt ombud etc.

Så här fungerar det

Jag vill bli uppringd av advokat för konsultation: Kostnadsfritt