Pensionskapital vid bodelning

Hej alla
Vi har varit gifta i 20år.
Vad gäller kring tjänstepension vid bodelning, och pensionsförsäkring?och det allmänna pensionskapitalet?
Kan någon redogöra för mig tack?

Förstår jag saken rätt ingår inte allmänna pensionsrätren i en bodelning

Tjänstepension ingår inte heller i bodelningen såvida inte arbetstagaren har inflyrande över hur tjänsteoensionen disponeras

Individuellt och privat pensionssparande ingår i bodelningen.

1 gillning

Den översta delen i triangeln ska bodelas då?

Förstår jag saken rätt så ja.

Tjänstepension KAN ingå. Inte den vanliga som arbetsgivaren betalar ifall företaget har kollektivavtal men om man har en som är separat tecknad av arbetsgivaren. Och man kan styra hur den placeras, alltså att man som anställd ”äger” den. Står i avtalet man får när den tecknas.

3 gillningar

Hej och tack för svar.
Finns det något sätt man kan förbereda sig inför kommande skilsmässa ekonomiskt?
Ändra i sin pensionsplan?
Flytta pengar?
Tips mottages tacksamt, tack.

Rent allmänt tycker jag att det känns helt otidsenligt att börja kräva del i någons tjänstepension så länge båda parter har yrkesarbetet och inte avstått yrkesarbete och därmed följande pensionsrätt till förmån för omhändertagande av gemensamma barn.

Att dela privat sparande är däremot självklart enligt mitt sätt att se på saken iaf.

3 gillningar

@Noomi men om man istället för löneförhöjning (som man kan spara på ett sparkonto som delas vid skilsmässa) väljer att arbetsgivaren sätter av motsvarande summa i en tjänstepension?

1 gillning

Nja, alla pengar ska ingå, och man ska redovisa alla sina konton, så all sån förberedelse får nog räknas som ”fusk”, att lura sin partner. Men med det sagt så finns det säkert situationer där en part måste förbereda, om hen lever under ekonomiskt tvång, kanske psykisk misshandel eller liknande. Eller en förälder som inser att hen dels är lågavlönad, dels kommer att stå ensam med barnen och krångel med underhåll etc. Då hade jag t ex köpt alla tänkbara kläder till barnen, för den gemensamma kassan, medan tid fanns.

2 gillningar

Ja, då utgår iaf jag från att man inom relationen har kommit överens om det alternativet. För var skulle annars den årliga (eller hur ofta det nu än är) löneförhöjningen som inte betalas ut ha tagit vägen?

Om du skulle uppskatta, hur stor andel svenskar är det som kan kan välja ett sådant alternativ?

1 gillning

Tjänstepension ingår inte i bodelning tex.
Däremot ingår privat pensionsförsäkring i bodelning…

Menar du en tiotaggarlösning?

Googla så ser du.