Ny partner - vänner försvann

Har en ny man sedan ett år tillbaka. Mitt ex och jag var ett par i 30 år och vi hade ett stort socialt umgånge. I skilsmässan försvann vännerna, trots att de flesta var mina från början. Kände mig väldigt ensam en tid när jag fortfarande var singel, kände att ingen brydde sig om mig eller att jag satt ensam.
Nu har jag en ny partner. Vi har bjudit hem en hel del av mina gamla vänner för att han ska få lära känna dem, och de honom. Det har varit jättetrevligt och de har klickat bra men vi blir liksom ändå uteslutna nu. Till midsommar har vi inga planer, ingen har frågat oss. Jag har själv hört mig för men alla har planer redan och ingen bjuder med oss.
Jag är en väldigt social person. Älskar fest och umgänge så jag tycker detta känns extremt jobbigt. Min nya partner hade inte lika stort umgänge i sitt förra förhållande så där finns inget att hämta tyvärr.
Jag känner mig extremt besviken på mina gamla vänner. Känner mig ensam och utfryst.
Hur sjutton skaffar vi nytt umgänge i vår ålder, vi är 55 båda :roll_eyes:
Jag ligger på och kontaktar mitt gamla umgänge då och då men får man inget gensvar känner man sig ju till slut jättedum och patetisk :confused:
Tips och råd?

2 gillningar

Det enkla svaret är ju att engagera i någon förening eller intressegemenskap. Jag och min nya sambo engagerade oss i ett jaktlag där vi nu fått flera goda vänner.

En sak jag tänker på dock. Har ditt x hittat någon ny? Ser han dig som orsakande till separationen? Mår han dåligt? Beroende på svaren på frågorna ovan så kan det vara så att vännerna tycker synd om honom i skilsmässan. Finns det någon av vännerna som du kan fråga om något sådant?

Umgås vännerna med ditt x? Om inte kan det vara så att ni upplevs som pestsmittade, och att vännerna inte vill få smittan. Det är ju inte okänt att skilsmässor sprider sig inom kompisgäng.

2 gillningar

Hej, tack för ditt svar.
Mitt ex anser att jag har orsakat skilsmässan men det är inte allmänt känt bland vännerna. Han umgås inte heller med dem jag har i åtanke så jag upplever inte att de tagit hans parti.
Ibland vill man fråga dem rakt ut vad problemet är men det känns så dumt.

3 gillningar

Om jag får gissa så är ni de första som skiljer sig i kompiskretsen. Jag tror att de helt enkelt är lite villrådiga hur de ska förhålla sig. Lite som folk drar sig undan från en nybliven änkling, man vet inte vad man ska säga. Och så är det den där otäcka smitteffekten. Man vill inte se att det finns risk att ens eget förhållande kan gå samma väg en dag.

2 gillningar

Jag tänker som @Restenavlivet att vännerna kanske inte vet hur de ska förhålla sig. Det kan vara att de inte vill ta parti och därför inte umgås med någon av er, eller att de bara känner sig obekväma och inte vet hur de ska bete sig. Jag tror att du inte har något att förlora på att vara rak, sen hur du formulerar frågan kanske kan funderas ett par varv på. Tänker att du behöver vara tillräckligt tydlig för att de ska förstå, men inte anklagande. Mer kanske att ha förståelse för att de inte vet hur de ska bete sig och försöka ge dem klarhet i det.

Tänker också att du kanske kanske inte ska ge upp utan också fortsätta att bjuda in. Vännerna kanske behöver vara i ert sällskap tillsammans x antal gånger innan det nya sätter sig.

Sen är det inte fel att också försöka utöka vänskapskretsen. @Restenavlivet s förslag om att engagera er i något för att hitta nya vänner är ett fint förslag tycker jag.

3 gillningar

Tack för ditt svar.
Ja, det kan mycket väl vara så att de inte vill ta parti men samtidigt så är det mina vänner från början, inte min exmans. Och han umgås inte alls med dem längre heller. Nu till midsommar frågade jag 2 av mina äldsta tjejvänner vad de skulle göra. Det visade sig att de tillsammans med sina män ska fira ihop samt att de bjudit in ytterligare ett annat par. Men inte oss. Vi tjejer har hängt ihop sedan gymnasiet och våra män har lärt känns varandra. Men av ngn anledning är man utfryst som skild. Känns väldigt tråkigt och blir riktigt ledsen faktiskt.

3 gillningar

Har du något att förlora på att ha en öppen diskussion med dina vänner? Är väl ingen skam att dela med sig av sina känslor och upplevelser, bara det sker konkret och konstruktivt.

Skulle de vara nonchalanta eller likgiltiga så är det inga vänner att ha kan jag tycka. Men för din egen skull hade jag ansett att det är bäst att du tar ett samtal med de.

4 gillningar

Tack.
Nej, jag har ju inget att förlora, de är redan borta ändå från mig. Har också tänkt på att ta upp det. De bokade också en utlandssemester ihop, har varit på spa resor, utflykter mm. De har aldrig umgåtts så tight innan. De har ju vetat att jag varit ensam efter skilsmässan så för mig är det en gåta hur man kan göra så här. Jag själv hade nog faktiskt brytt mig om att en i gänget blev ensam. Och nu är det sårande att de inte träffa oss som par.
Drar jag upp det räknar jag tyvärr med att vi blir ovänner för resten av livet.

1 gillning

Fräck fråga, gillar de inte din nya?

1 gillning

Jo, de har alla sagt att han är väldigt bra och trevlig. Har inte sett tecken på att de inte skulle funka ihop.

2 gillningar