Hur berättade ni på ett enkelt sätt till eran 5-6åring att ni ska gå isär. Eftersom man ska berätta så enkelt som möjligt

Man ska berätta på barnens nivå och vid 5 år ska man berätta så enkelt som möjligt. Men vad är enkelt och vad sa ni?

:tulip::tulip:

Att berätta för ett barnen att man ska skiljas kan vara en mycket svår uppgift. Här är några tips som kan hjälpa dig att förbereda och genomföra detta samtal med en femåring:

  1. Förbered dig själv: Innan du pratar med ditt barn, ta dig tid att reflektera över dina egna känslor och vad du vill säga. Försök att vara tydlig och ärlig, men undvik att ge för mycket information som kan vara förvirrande eller skrämmande.
  2. Välj rätt tidpunkt: Försök att hitta en tidpunkt när du och ditt barn kan prata ostört och utan distraktioner. Det kan vara en bra idé att ha denna konversation när det är avslappnat och lugnt.
  3. Använd enkla och konkreta ord: Förklara situationen på ett sätt som ett barn kan förstå. Använd enkla och konkreta ord, och undvik att använda för många detaljer eller komplicerade förklaringar. Du kan exempelvis säga något i stil med “Mamma och pappa har bestämt att vi inte ska bo tillsammans längre, så vi kommer att ha två olika hem.”
  4. Var ärlig om vad som händer: Förklara för ditt barn vad som kommer att hända på ett ärligt sätt. Berätta att ni kommer att ha olika hem och att ni båda fortfarande kommer att älska och ta hand om dem. Var tydlig med att det inte är hens fel och att de inte kan göra något för att ändra situationen.
  5. Visa stöd och kärlek: Det är viktigt att ditt barn känner att de har stöd och kärlek från båda föräldrarna. Berätta för ditt barn att ni fortfarande kommer att vara där för dem och att ni kommer att hjälpa dem att hantera situationen på bästa sätt.
  6. Ta tid att lyssna: Lyssna på ditt barns frågor och funderingar. Låt dem uttrycka sina känslor och besvara deras frågor på ett lugnt och öppet sätt.
    7.Göruppföljning: Ta tid att prata med ditt barn igen efter samtalet och fortsätt att visa stöd och kärlek.

Typ

“Mamma och pappa vill prata med dig om något viktigt. Vi har bestämt oss för att vi inte ska bo tillsammans längre. Vi kommer att ha två olika hem, men du kommer alltid att vara älskad av oss båda. Detta har inget att göra med dig, det är bara något som jag och pappa har bestämt. Vi bryr oss mycket om dig och kommer alltid att finnas här för dig. Om du har några frågor eller känner dig ledsen eller förvirrad, kan du prata med oss när som helst.”

3 gillningar

Tack för dina tips :pray:t2:

Du sa de väldigt bra :+1:t2:

Mina barn var äldre vid skilsmässan, men jag har däremot erfarenhet av att berätta andra svåra saker för barn i den åldern.

Ljug inte! Kanske du vill försköna situationen så barnet inte blir så ledset, men gör inte det. Om barnet måste flytta, så säg det. Om det blir omöjligt att bo hos den ena föräldern, så säg det.
Berätta inga onödiga detaljer om inte barnet frågar. “Vi har bestämt att vi ska göra så här” i stället för “Vi kan inte bo tillsammans för att vi bara bråkar” eller “Vi vill inte vara gifta längre för att vi har slutat vara kära i varandra”. Barnet kommer att fråga varför någon gång, men det kanske dröjer. Därför är det bättre att bara ge så mycket information som barnet orkar med så där i början.
Tala om vad som kommer att hända den dagen och nästa. Kanske att mamma och pappa kommer att sova i olika rum (viktigt att veta för barnet om det vaknar mitt i natten). Eller kanske att mamma kommer att åka till mormor och sova där. Att barnet inte får ta hem kompisar de närmaste dagarna och liknande. Det ger trygghet för barnet att veta vad som händer dag för dag, men spekulera inte i vad som händer om 3 veckor t ex.

1 gillning