Får jag mina pengar tillbaka?

Jag och min kommer att gå skilda vägen efter 5 års äktenskap. Han flyttade till Sverige från USA 2018 (vi är gifta sedan 2019) och jag har 100% försörjt honom sedan dess dvs jag har betalat hela bolånet och alla gemensamma räkningar ink mat. Vår “plan” var att hans amerikanska inkomst (pension) blir kvar där så slipper han betala dyra transferavgifter varje månad, detta i utbyte att jag då skulle ha möjlighet att gå i pension tidigare med dom sparade pengarna. Detta har varit ett muntligt avtal. Nu undrar jag om jag har rätt att få tillbaka hälften av pengarna jag har betalat för hans uppehälle under dessa fem år som gifta? Bolånet står på oss båda med vi angav 0kr som hans inkomst i och med att det var bara jag som skulle betala för lånet. Han har fört över pengar till mig någon enstaka gång detta är då elräkningarna har varit övermäktiga.

Hmm skriver man inget äktenskapsförord så är det 50/50 som gäller vid separation och hur ni bestämmer att dela på pengarna inom äktenskapet spelar ingen roll då det är “bådas” pengar. Men då borde rimligtvis hans pengar i utlandet vara dina också. Jag skulle ta in jurist här så det blir rätt gjort.

Jag har själv lagt alla mina bonusar på att betala av lån och tjänat mer genom åren men det är inget man får tillbaka helt magiskt. Är man gift så är alla pengar bådas om inget annat skrivits.

1 gillning

Åhhh fy sjutton, det där var verkligen ett supersurt äpple :face_with_diagonal_mouth:

Jag tror du behöver kontakta en jurist för säkert svar och dessutom hjälp hur du isf ska gå till väga om det ens finns en chans. Det är nog svårt att komma åt någon annans pensiontillgångar ens i detta landet, att det därutöver är i USA ser jag som nästan utsiktslöst… när ni inte ens har ett skriftligt avtal som gäller vid ev skilsmässa.

Enda chansen är att han gör rätt för sig iaf en gång under dessa år, men sannolikt är det inte heller mkt att hoppas på för då hade du inte skrivit här. Om han går med på det då kan du få tillbaka dina pengar, annars tror jag det är kört.

Men du behöver en jurist om det är så att han tänker kräva halva värdet av bostaden dessutom. Det var synd att du gifte dig med honom, hade varit bättre att vara sambo… men det hade väl med hans uppehållstillstånd att göra kanske :see_no_evil:

2 gillningar

Spontant skulle jag nog säga ”nej”
Blir väl ord mot ord om inget är skrivet
Har ni något äktenskapsförord?

Är giftemålet registrerat i både Sverige och usa?
Är han fortfarande amerikanskt medborgare?

Finns mkt som spelar in.

Jag skulle ta kontakt med en jurist som är specialiserad på internationell lag. Eller förhållandet Sverige/usa.
Alt prata med jurist i usa om han fortfarande är amerikansk medborgare.

Olika delstater har även olika regler gällande skatter, inkomster, skilsmässa, arv osv. Så hans medborgarskap kan spela in. Prata med jurist

2 gillningar

Är äktenskapet registrerat i både USA o Sverige? Det kan vara olika regler i olika länder/stater, i en del länder har man ju skyldighet att försörja sin expartner om han/hon inte kan försörja sig även efter skilsmässa……

Jag tror inte du kan begära något retroaktivt, hur skulle det gå till? Du har ju gått med på att försörja honom och det är pengar som ”inte finns” längre. Då skulle par där en är föräldraledig/arbetslös bli skyldiga varandra pengar…… i efterhand.

Enligt svensk lag ska era nuvarande tillgångar o skulder delas lika, om ni inte kommer överens om något annat, vilket i så fall beror på hur sams ni är och vad ni anser är schysst och korrekt. Men enligt lag gäller 50/50 om ni inte har äktenskapsförord, vilket ni inte har. Har du insyn i hans tillgångar? Annars kan det bli svårt att få reda på det, gissar jag.

Kan ni komma överens så är det givetvis det bästa. Ska du ta hjälp så skulle det väl vara för att veta mer om hans tillgångar, men att du skulle ha någon chans att få behålla ”allt” eller få ”tillbaks” för att du försörjt er, ser jag som omöjligt utifrån lagen. Men visst har han stora tillgångar i USA så kan ni ju förhandla och nå en lösning. Det är förmodligen din bästa möjlighet.

Det finns ju en paragraf som ska skydda vid korta äktenskap, men 5 år är ”för länge”, dessutom räknas tiden som sambo in, fr lawline:

Bodelning vid ett kort äktenskap

Vid ett kort äktenskap kan den ”rikare” maken, det vill säga den make som äger mest giftorättsgods får behålla mer av sitt giftorättsgods än vad den hade gjort om makarna hade delat lika enligt 12 kap. 1 § ÄktB (se Äktenskapsbalk (1987:230) (ÄktB) | Lagen.nu). Detta är en jämkning av bodelningen och ska räknas på en femårsperiod. Efter 5 år som gifta ska normalt allt giftorättsgods delas lika medan vid ett år som gifta ska endast 1/5 av det totala giftorättsgodset delas lika. Om makarna har varit gifta kortare än ett år kan man räkna detta månadsvis, där en månad då utgör 1/60.

Notera att samboende omedelbart före äktenskapet (sambos) bör inräknas i denna femårsperiod.

2 gillningar

Varför jag frågar är att summan skulle motsvara vinsten på huset om jag skulle köpa ut honom. Jag vet att han har en del kapital i USA men jag strutar i det. Så jag tänker att han kanske ”settle” med att ge mig huset

1 gillning

Vid sådana här tillfällen är det väldigt dumt att strunta i detaljer eller inte ”orka”.

Din bästa möjlighet är förmodligen att förhandla, då kan du inte strunta i hans kapital.
Ska det bodelas strikt efter lagen så ska hans tillgångar upp på bordet.

Om han motsätter sig det, så finns det säkerligen skäl för det och då är du i förhandlingsläge. Om du struntar i hans tillgångar så blir det endast era svenska tillgångar som ska delas 50/50 om han ska hävda sin lagliga rätt. Tillgångar som endast du betalt för i form av amorteringar.
Levnadskostnader ni haft är borta ur ekvationen, de räknas överhuvudtaget inte om de inte resulterat i tillgång/skuld.

Vill du ha en mer ”moraliskt rätt” fördelning, men även juridiskt korrekt, så måste du ta diskussionen om hans kapital i USA.

1 gillning

Egentligen ska ni lägga ihop alla era tillgångar och sedan dela 50/50. Om hans tillgångar i USA motsvarar huset så låter det som en bra lösning att han behåller de pengarna och du behåller huset. Har du föreslagit det för honom? Juridiken behöver bara blandas in om man inte kommer överens.