Del 2 - Så här skriver ni ett bodelningsavtal

En bodelning innebär kortfattat att ni i ett avtal, som kallas "bodelningsavtal", skriver ner alla tillgångar och skulder ni har den dag er ansökan om skilsmässa inkom till tingsrätten (den så kallade "brytdagen"). Därefter bestämmer ni vem som ska ha vad efter bodelningen.

Ni anger även om någon av er ska ge en summa pengar till den andre maken för att kompensera eventuell obalans i uppdelningen (en så kallad bodelningslikvid). Ett exempel kan vara om ni bestämt att en av er ska köpa ut den andre från den gemensamma bostaden.

Tingsrätten har inga blanketter för bodelningsavtal, utan detta är något ni bör anlita en jurist eller advokat för.

Bodelningen kan göras så fort ni ansökt om skilsmässa. Men det går givetvis att förbereda innan dess, om man vill. Bara uppdatera bodelningsavtalet om era tillgångar/skulder ändrats på brytdagen.

Banken kommer kräva ett bodelningsavtal för att lägga om lån. Deras pris för juridisk hjälp är ofta högt. Kan vara bra att ha ert bodelningsavtal förberett innan ni tar ett möte om att lägga om lån. Både för att spara tid och pengar.

När bodelningsavtalet är signerat kan ni inte längre göra anspråk på varandras tillgångar. Ska ni lägga om bostadslån eller söka nytt lån kommer banken kräva att få se ert bodelningsavtal först. Samma sak om ni ska byta lagfart på en fastighet. Er bostadsrättsförening/hyresvärd kan också kräva att få se det.

Rättigheten att kräva en bodelning för en make har ingen riktig tidsgräns. Så en make kan komma många år senare och kräva en bodelning om ni inte skrivit bodelningsavtalet direkt.

Bodelningsavtal måste skrivas även om ni är överens om vem som ska ha vad. 

Ni kan signera bodelningsavtalet så fort er ansökan registrerats hos tingsrätten. Ni behöver inte vänta på domslutet.

Är ni överens kan ni dela upp era tillgångar precis som ni själva vill, så länge det inte är till nackdel för någons borgenärer.

När det kommer till andra delen av er skilsmässa, bodelningsavtalet, rekommendas det starkt att ni tar hjälp av en jurist/advokat. Det är alldeles för svårt att hantera själv, även för en jurist som inte jobbar med familjerätt.

Bodelningsavtal måste skrivas även om ni är överens. Lantmäteriet kräver det för att byta lagfart, er bank kräver det för att lägga om eller ge er bolån i framtiden. Ni vill kunna gå vidare med er ekonomi utan att oroa er.

 

Populära tjänster

Välj mellan en traditionell advokatbyrå, bankens jurister, en onlinetjänst eller göra det själv. Vi jämför alternativen här.


Advokater/Jurister

I vår sökmotor har vi listat alla advokater i Sverige som angett att de arbetar med familjerätt. Ni ser erfarenhet, i vilken stad de är verksamma med mera.

Nackdel: Lite dyrt. Advokater debiterar oftast mellan 1500 - 3500 kr per timme. En bodelning kostar ofta mellan 7000 kr - 20 000 kr om ni är överens. Mycket mer om ni inte är överens.

Fördel: De har erfarenhet av tvister och kan hjälpa till och lösa bodelningar om motparten vägrar samarbeta. Personligt möte. Tryggt.

Rekommenderas för: Tvister. Mer komplicerade bodelningar. Eller när ni vill ha någon som gör precis allt åt er.


Banken

Banken har ibland jurister som kan hjälpa er med ert bodelningsavtal.

Nackdel: Hyfsat dyrt men lite billigare än en advokat. Från 7000 kr och uppåt. Hjälper inte till när det föreligger tvist.

Fördel: Personligt möte. Har redan uppgifter om eventuella lån ni har. 

Rekommenderas för: När ni är överens men ändå vill ha ett personligt möte med en jurist.


Tjänster online - Populärast

Majoriteten av alla som är överens om sin bodelning använder idag onlinetjänster. Det är bodelningsverktyg/appar där ni fyller i era uppgifter och därefter får bodelningsavtalet skapat automatiskt.

Nackdel: Tar inte emot tvister. Ni måste vara överens om vem som ska ha vad för att kunna använda deras verktyg. Inga personliga möten. Allt online. 

Fördel: Snabbt, billigt och enkelt om man är överens. Kan skötas online.

Rekommenderas för: För bodelningar där båda är överens och bara vill ha den juridiska biten överstökad så snabbt som möjligt. 

Jämförelse av två största onlinetjänsterna

Bodelningsavtal.se

Pris: 1390 kr (25 sep 2020)

  • 90 dagars kundnöjdhetsgaranti.
  • Använd verktyget hur länge ni vill.
  • Kan göra hur många ändringar ni vill och skapa hur många bodelningsavtal ni vill.
  • Fokuserar på enbart bodelningsavtal.
  • Bra rykte och populära.

Lexly.se

Pris: 1790 kr (25 sep 2020)

  • 7 dagars kundnöjdhetsgaranti
  • Använd verktyget i max två veckor
  • Kan göra hur många ändringar ni vill och skapa hur många bodelningsavtal ni vill under två veckor.
  • En rad olika juridiska tjänster.
  • Bra rykte och populära.

Vi rekommenderar:

Bodelningsavtal.se främst pga av det ibland kan vara svårt att få fram all information som behövs. Banken kan be er korrigera något i ert bodelningsavtal när ni försöker lägga om bolånet till en av er. Då är det bra att ha fri tillgång till bodelningsverktyget under hur lång tid som helst så att ni inte behöver betala två gånger.

Deras kundnöjdhetsgaranti på 90 dagar är också att föredra ifall ni av någon anledning inte kan komma överens eller bestämmer er för att anlita en vanlig advokat istället. Då är det bara att begära pengarna tillbaka. 

Disclaimer 25 nov 2020: Bodelningsavtal.se har numera samma ägare som skilsmässa.se.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor