Så här skriver du ett bodelningsavtal

När ni skiljer er måste ni skriva ett så kallat bodelningsavtal. Detta är ett juridiskt dokument som visar hur ni delat upp era tillgångar och skulder.

Ett bodelningsavtal måste skrivas även om ni är överens eller känner att era tillgångar inte är speciellt värdefulla. Lantmäteriet kräver det för att byta lagfart, er bank kräver det för att lägga om eller ge er bolån i framtiden.

Tingsrätten har inga blanketter för bodelningsavtal, utan detta är något ni bör anlita en jurist eller advokat för.

Bodelningsavtal i samband med skilsmässa kan skrivas så fort er ansökan om skilsmässa registrerats vid tingsrätten. Det vill säga även under eventuell betänketid.

Det rekommenderas att ni gör det så fort som möjligt då det kan bli svårt att reda ut i framtiden. Rätten att kräva bodelning försvinner inte.

Ni vill kunna gå vidare med er ekonomi utan att oroa er.

Antingen kan ni dela upp era tillgångar och skulder enligt lagens regler eller själva komma överens om vem som ska ha vad. Det viktigaste är att det skrivs ner i ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.


Vem kan hjälpa till med bodelningsavtalet?


Välj mellan en traditionell advokatbyrå, bankens jurister, en onlinetjänst eller göra det själv. Vi jämför alternativen här:


Advokater/Jurister

I vår sökmotor har vi listat alla advokater i Sverige som angett att de arbetar med familjerätt. Ni ser erfarenhet, i vilken stad de är verksamma med mera.

Nackdel: Lite dyrt. Advokater debiterar oftast mellan 1500 - 3500 kr per timme. En bodelning kostar ofta mellan 7000 kr - 20 000 kr.

Fördel: De har erfarenhet av tvister och kan hjälpa till och lösa bodelningar om motparten vägrar samarbeta. Oftast lång erfarenhet. Personligt möte. Tryggt.

Rekommenderas för: Tvister. Mer komplicerade bodelningar. Eller när ni vill ha någon som gör precis allt åt er.


Banken

Banken har oftast en jurist anställd som kan hjälpa er med ert bodelningsavtal också.

Nackdel: Hyfsat dyrt men oftast billigare än en advokat. Från 7000 kr och uppåt. Hjälper inte till när det föreligger tvist.

Fördel: Personligt möte. Har redan uppgifter om eventuella lån ni har. Oftast lång erfarenhet. Tryggt.

Rekommenderas för: När ni är överens men ändå vill ha ett personligt möte med en jurist.


Online

Det finns ett par onlinetjänster som blivit väldigt populära på senare år. Till exempel bodelningsavtal.se (ägs av skilsmässaonline.se som hanterar 15% av alla skilsmässor/bodelningar i Sverige). Kostnad 1390 kr, fast pris. De har ett verktyg där ni fyller i era uppgifter och därefter får ert bodelningsavtal skapat automatiskt.

Nackdel: Tar inte emot tvister. Ni måste vara överens om vem som ska ha vad för att kunna använda deras verktyg. Inga personliga möten. Allt online. 

Fördel: Snabbt, billigt och enkelt om man är överens. Kan skötas online.

Rekommenderas för: För enkla bodelningar där båda är överens och bara vill ha den juridiska biten överstökad så snabbt som möjligt.


Mallar

Det finns många bodelningsavtalsmallar som kan erbjuda viss hjälp. Oftast säljs de för ett par hundra kronor.

Nackdel: Väldigt stor chans att det blir fel. Tar tid att sätta sig in i och förstå.

Fördel: Billigt.

Rekommenderas för: Ingen. Med de billiga bodelningsverktyg som nu finns tillgängliga, kan vi inte rekommendera mallar åt någon. Så pass liten kostnad att det inte lönar sig att försöka skriva avtalet själv med hjälp av en mall. Med verktygen svarar ni bara på frågor. Därefter skapas avtalet automatiskt.

Anlita en advokat om ni har råd. Det är alltid bäst. För en bodelningstvist är det nästan ett måste med advokat. Vill ni spara pengar och är överens så använd åtminstone ett bodelningsverktyg.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor