Så här skriver du ett bodelningsavtal


När ni skiljer er måste ni skriva ett så kallat bodelningsavtal. Det är ett juridiskt dokument som visar vem som ska ha vad. Även om ni är överens eller känner att era tillgångar inte är speciellt värdefulla, måste ett bodelningsavtal skrivas. Lantmäteriet kräver det för att byta lagfart, er bank kräver det för att lägga om eller ge er bolån i framtiden.

Tingsrätten har inga blanketter för ert bodelningsavtal, utan detta är något ni får anlita en jurist/advokat, er bank eller en onlinetjänst för.

Bodelningsavtal (i samband med skilsmässa) kan skrivas så fort er ansökan om skilsmässa registrerats vid tingsrätten. Det vill säga även redan under betänketiden.

Det rekommenderas att ni gör det så fort som möjligt då rätten att kräva bodelning inte försvinner. Ni vill kunna gå vidare med er ekonomi utan att oroa er för ett krav i framtiden då er ekonomi kan se väldigt annorlunda ut.

Ni kan antingen dela upp era tillgångar enligt lagens uppdelningsregler eller komma överens själva. Det viktigaste är att det skrivs ner i bodelningsavtalet.


Vem kan hjälp mig?


Advokater/Jurister

Ta en titt i vår sökmotor. Här har vi listat alla advokater i Sverige som angett att de arbetar med familjerätt. Ni ser erfarenhet, var deras kontor är med mera. Som advokat betalar man inte för att vara med på listan. Högst upp sökresultaten ser ni ibalnd advokater som betalat för extra synlighet hos oss. Men då framgår det tydligt att deras profil är en premiumprofil.

Nackdel: Dyrt. Advokater debiterar oftast mellan 1500 - 3500 kr per timme. 

Fördel: Erfarenhet av tvister och kan hjälpa till och lösa bodelningar när motparten vägrar samarbeta. Oftast lång erfarenhet. Personligt möte.

Rekommenderas för: Tvister och mer komplicerade bodelningar.


Banken


Banken har oftast en jurist anställd som kan hjälpa er med ert bodelningsavtal också.

Nackdel: Hyfsat dyrt. Från 7000 kr och upp. Hjälper oftast inte till när det föreligger tvist.

Fördel: Har redan uppgifter om eventuella lån ni har. Oftast lång erfarenhet. Personligt möte.

Rekommenderas för: När ni är överens men ändå vill ha ett personligt möte med juristen.


Onlinetjänst


Det finns ett par onlinetjänster som blivit väldigt populära på senare år. Till exempel bodelningsavtal.se (ägs av skilsmässaonline.se som hanterar 15% av alla skilsmässor/bodelningar i Sverige). Kostnad 1390 kr, fast pris. De har ett verktyg där ni fyller i era uppgifter och därefter får ert bodelningsavtal skapat automatiskt, direkt.

Nackdel: Tar inte emot tvister. Ni måste vara överens om vem som ska ha för att kunna använda deras verktyg. Inga personliga möten. Allt online. 

Fördel: Snabbt, billigt och enkelt om man är överens. Kan skötas per distans.

Rekommenderas för: För enkla bodelningar där båda är överens och bara vill ha den juridiska biten överstökad så snabbt som möjligt.


Mallar


Det finns många bodelningsavtalsmallar som kan erbjuda viss hjälp. Oftast säljs de för ett par hundra kronor.

Nackdel: Väldigt stor chans att det blir fel. Tar tid att sätta sig in i och förstå.

Fördel: Billigt.

Rekommenderas för: Ingen. Med bodelningsverktygen som nu finns tillgängliga för 1500 - 2000 kr, kan vi inte rekommendera mallar åt någon. Så pass liten summa att det inte lönar sig att försöka sig på att skriva avtalet själv, med hjälp av en mall. Med verktygen svarar ni bara på frågor. Därefter skapas avtalet automatiskt utan er inblanding. Med mallarna fungerar inte det.

Anlita en advokat om ni har råd. Det är alltid bäst. För en bodelningstvist är det nästan ett måste med advokat. Vill ni spara pengar och överens så använd åtminstone ett bodelningsverktyg.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor