Ska skiljas. När kan jag köpa ny bostad?

En av de viktigaste frågorna i samband med en skilsmässa är hur man ska lösa boendefrågan. När man väl bestämt sig vill man kanske flytta ut på en gång. I vilket läge går det då bra att själv köpa en egen bostad? 

En bodelning utgår från makarnas "egendomsförhållanden" den dag då er gemensamma ansökan om skilsmässa kom in och registrerades på tingsrätten. Det kallas den "kritiska tidpunkten" eller "brytpunkten".

Egendom du köper efter brytpunkten kommer inte att ingå i bodelningen. Den nya bostaden kommer att vara din egen och din make kan inte göra anspråk på den. När det gäller pengarna som använts vid köp av bostad kan de dock ingå i bodelningen beroende på om pengarna du använde för köpet är enskild egendom eller giftorättsgods. Skulle pengarna som använts för att köpa bostaden vara giftorättsgods kommer inte bostaden att ingå i bodelningen utan det är endast pengarna. Maken som köpt ny bostad kan därför komma att behöva föra över pengar till den andra maken beroende på hur egendomsförhållandena ser ut. 

FAQs

 Vad är giftorättsgods/enskild egendom?

I princip all egendom ni äger, förutom enskild egendom, är giftorättsgods. För att en tillgång ska var enskild egendom krävs det att egendomen blivit enskild genom t.ex. ett förordnande i ett testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord.

 Är det lämpligt att köpa en bostad innan bodelning gjorts?

Nej. Det bästa är om ni skriver ert bodelningsavtal först. Det kan ni göra redan under eventuell betänketiden. Då får ni er egen ekonomi och slipper trassla till det längre fram eller oroa er om vem som äger vad. Bodelningsavtal måste dessutom skrivas någon gång. Går ni till banken och vill lägga om/söka nytt bolån kommer de nästan alltid kräva att få se ert bodelningsavtal. Ni kan använda onlinetjänster som Bodelningsavtal.se för att skapa ert bodelningsavtal. Bankens jurist och traditionella advokatbyråer tar oftast 5-10 gånger så mycket. Men det kan vara skönt att sitta på ett kontor tillsammans med jurist, om ni föredrar det.

 Måste vi dela upp våra tillgångar enligt lagens regler om likadelning?

Nej, är ni överens kan ni själva komma överens om hur ni vill dela upp era tillgångar/skulder. Det viktiga är att få det nerskrivet i ett bodelningsavtal. Men kräver en av er att allt ska delas enligt lagen, så kan den personen kräva det. 

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor