Medberoende, att vara den som lämnar

Nä det är sant och vet det också…svårt att tänka klart i alla lägen just nu!
Och ja, jag är 100% medberoende och jag ska faktiskt börja gå i samtalsstöd för medberoende!

Familjen är extremt trasig och ohälsosamt som det är nu…

2 gillningar

Syster, har du läst Robert Louis Stevensons lilla aktstycke “Dr Jekyll as mr Hyde”? Den handlar om den aktade och välsedde dr Jekyll som under den putsade fasaden har en mindre smickrande personlighet full av laster, våldsamhet och elakhet som han undertrycker men som han gärna skulle vilja få utlopp för men inkognito. Med hjälp av ett elixir lyckas han frigöra de mörka sidorna i ett alter ego, mr Hyde. Hur vidrig den varelsen den än är, måste och erkänner dock dr Jekyll den som en del av sig själv och är väl medveten om de vidrigheter mr Hyde gör.

Det finns elixir som plockar fram den otrevliga sidan av människors personlighet, girighet, högmod, status, rikedom m m. Ett av dem som dock kan medföra minnesluckor är alkohol. Dock kan det vara så att minnesbilderna finns kvar men de vill gömma sig bakom bortförklaringen att de inte minns. Likt förbannat är det en del av dem själva som tittar fram även om de skyller på alkoholen.

Han är otrogen. Otrogen med flaskan, Med lögner. När alkoholen flödar sköljs fasaden bort och avslöjar vad som finns därunder. Jo då, han tycker du är ful, äcklig, besvärlig - för att du inte rättar dig efter honom, för att du börjar streta i kopplet och vill att han ska ta sitt ansvar. Då blir du jobbig när du inte längre är hans lilla piga, älskarinna, beundrarinna som ser upp till och servar honom.

Som @Nicknames tyvärr så träffande beskriver håller de upp en trollspegel för att förvända synen på sina partner och lastar dem för sina egna fel och brister, att det är partnerns fel att de själva beter sig illa, smiter från sitt eget ansvar, ödelägger sitt eget och andras liv och överlåter åt andra att städa upp efter dem och ta hand om vad de ställt till.

Frågorna som @Trott ställer besvarar väl mer eller mindre sig själva.

Ibland är det inte så lätt även om det finns otrohet inblandad. Vissa vill ha kakan och äta den, de som har både partner och älskare/ älskarinnor så det blir i alla fall partnern som får ta tag i och initiera skilsmässan och den som blir lämnad förstår ändå inte varför, den har ju inte gjort något fel och så skuldbelägger de partnern, säger att de saknat bekräftelse m m men istället för att tala om det har de gått till någon annan o s v.

Sedan finns det de som undrar varför partnern inte sagt något innan de fattat beslut om separation fast partnern försökt ta upp det flera gånger och varit hur tydliga som helst, det var bara det att de aldrig trodde att deras snälla, medgörliga, söta rara partner skulle göra allvar av det.

Det innebär inte att det inte finns de som beslutar om separation utan att involvera sin partner men du har varit tydlig, det är han som inte velat ta till sig det. Och det kommer han att lasta dig för. Han tillhör typen att åker han skidor och kör på ett träd kommer han att leta rätt på närmsta person och påstå att det är dens fel.

Alkoholist är man när man inte kan avstå från alkohol. Som beroende är man aldrig nykter. I AA är man nykter alkoholist så länge man är “vit”. Han måste bete sig på ett sådant sätt att du vill vara med honom. Men ger mig Fan på att han smygsuper. Han självmedinicerar med alkohol. Har en vän som gått igenom precis samma.

Du ser hur han är. Kan du tala med hans x om hur det var när hon beslöt sig för att lämna? Han lovar och säger och försöker göra det han kan för att du ska stanna men jag utgår från att när han tror han har sitt på det torra. kommer han att återfalla i sitt destruktiva beteende.

det du ser när han är full är en lika sann och uppriktig - eller kanske ännu sannare - bild av hans verkliga personlighet.

8 gillningar

Så himla bra, både skrivet och beskrivet @Rulle :clap: :medal_sports:

1 gillning

Tack så mycket.:slightly_smiling_face:

Du förklarar och skildrar på ett sånt pedagogiskt och fint sätt. Jag älskar dr jekylle and mr hyde men har aldrig tänkt på grunden på ett djupare plan så som du förklarar det.

Han är otrogen, han ljuger för mig och sig själv. Det är synd om han nu för hans värld förändras nu…som du säger, han tycker så för att jag bryter mig loss från något som han egentligen tycker är bra och vill ha.

Jag frågade hans ex idag hur det var när dom gick isär.

Han stack först och levde loppan sen kom han krypande tillbaka och livade allt som han lovar mig nu. När han märkte att hon inte ville så började utöva maktspel mot henne, hot om att ta barnen ifrån henne. Vägrade ha barnen hos sig för han tänker inte låta deras mamma knulla runt osv. Historien upprepar sig…

Tack rulle, du beskriver allt så fantastiskt och du ska bara veta vad detta stöd betyder för mig!

2 gillningar

Tack.

Talade han illa om sitt x när ni träffades? Sa att hon var konstig, en svikare, allt var hennes fel för hon brydde sig inte om honom?

Han kommer troligen att tycka att du är en svikare som inte brytt dig om honom, som haft dina egna projekt och inte spenderat tid med (= supit) med honom.

Har han sagt något negativt om sitt x till dig kommer han antagligen att tala om dig inför nästa och kommer att tycka att du är orättvis när du hävdar din rätt.

2 gillningar

Ojoj han verkligen smutskastade henne, sa att i princip allt var hennes fel, att hon var elak och att det var hon som drev honom att flytta ifrån dom. Han berättade aldrig att han var otrogen, druckit som han hade gjort osv. Att han inte får vara med sina barn så mycket han vill vilket inte heller är sant. Hans äldsta son vill inte sova hos oss och det är han som har trauma från när han var liten och såg hans far stup full.
Det har han sagt många gånger genom åren, att det är tråkigt och skulle vara mysigt om jag kunde dricka med honom och han jämförde andra par som hade ”date Night” och söp sig fulla tillsammans.
Han pratar mycket om hur AA är en sekt och skickar ljudböcker till mig för att förstå hur han har mått och mår

2 gillningar

Blåkopia på min väns x.

Nej, AA är inte en sekt, det är en metod men det spelar ingen roll, han vill inte bli hjälpt, han vill följa minsta motståndets lag och festa sig genom livet utan att ta ansvar och du kan inte rädda honom. Det enda som räknas för honon är att han får leva sitt liv. Han använder andra som brickor och när de inte ställer upp längre är de förrädiska svikare.

Sorry damen, du har satsat på fel häst. Nu gäller det för dig att rädda det som räddas kan och ta hand om dig och barnet.

5 gillningar

Nästan exakt samma historia här :confused:
Han berättade hur illa hans exfru behandlat dem (både han och barnen) och förvisso verkar hon lite speciell, men tror nästan han drev henne till det såhär i efterhand. Han målade upp hur hon misshandlat honom både psykiskt och fysiskt, hotat, hånat, behandlat honom som skit och “tagit alla hans pengar och lurat honom att göra henne gravid” för att sedan vara otrogen mot honom och lämna honom medan han var på jobbet (utflyttad när han kom hem) . Att han inte har kontakt med deras gemensamma barn (4år nu) var enligt honom “för att hon vägrade” och jag, dum som jag var, trodde på honom.

Men jag har insett med tiden att det var lögn, det var HAN som valde att överge sitt barn när hans exfru inte längre ville dansa efter hans pipa, tyvärr upprepar sig exakt samma historia nu med mig och vår dotter. Men jag är trots allt kaos, ursäkta ordvalet, så jääääävla lycklig trots allt! Jag flyttar om bara några dagar och mitt nya hem behöver aldrig mer lukta gammal alkohol och fylla, ingen som skriker på mig och får mig att ifrågasätta mig själv, jag slipper ångesten när jag hör ölburken öppnas, slipper se påsarna från systembolaget bäras in i smyg, herregud så skönt!
:smiling_face_with_three_hearts:

7 gillningar

WORD :muscle: :v: :+1:

3 gillningar

Så bra för dig och dottern! Önskar er lycka i ert fortsatta liv. :muscle:

3 gillningar

Helt otroligt ändå vilken påverkan alkohol har på människor och att den även kan forma människor så dom går i ungefärliga samma fotspår.
Så skönt för dig att äntligen få komma till ditt egna hem och börja ditt liv utan allt det där. Jag längtar dit, jag är påväg! Så hög igenkänning med ångesten som kommer direkt man hör ölen knäppas eller när man hör vinet/spriten hällas upp i ett glas. Aldrig mer! :raised_hands:

3 gillningar

Helt rätt! Jäkla nitlott man dragit…jag har startat processen så det är i rullning iallafall, längtar tills jag tagit mig över den största kullen :pray:t2::heart:

5 gillningar

Den största kullen kan vara att ta sig ur förnekelsefasen och komma igång med frigörelseprocessen. Det kommer inte att vara en rak väg så det gäller att hålla fast vid sina föresatser.

1 gillning

Det jag tränar mycket på nu, att vara stark i det jag vill, tycker och känner och inte bli påverkad av allt han säger. För oj vad han terrar och skriver liksom allt som man vill höra. Men tänker hela tiden att det bara är lögner, läser om och om igen det du har skrivit till mig och det hjälper otroligt mycket :muscle::raised_hands: har även sagt till mina nära och kära att jag kommer behöva mycket stöd nu för ett tag framöver tills jag blir tillräckligt stark i mitt egna huvud och kan bolla med mig själv!

2 gillningar

I kväll kommer jag att börja skriva ett utkast till en tråd här om att vara beroende respektive medberoende. Jag jag kommer att publicera den ikväll eller i morgon.

Om du känner att du behöver det tala igen med hans x om hur han betedde sig mot henne, om hur han gav samma löften då.

4 gillningar

Åh väntar med spänning att läsa det :pray:t2::heart:
Har tagit dit råd och pratat mycket med hans ex om det. Hon frågade igår om han börjat skickat melankoliska låtar än och visst, idag började det droppa in låtar från hans sida! Lite läskigt och skrattretande om samma gång

2 gillningar

Kjære @Pejjtraa, jeg kjenner meg så igjen i det du skriver! Jeg og barna var ikke motivasjon nok for eks-mannen til å slutte med alkohol, så jeg dro. Reaksjonen var som først likegyldighet, så sinne, deretter trygle og be, for å ende opp med å fordømme meg nord og ned. Det roet seg, det ble samvær med barna i ferier. Han prøvde allikevel hele tiden å få meg tilbake, selv om han drakk seg til døde.

Ta til deg det @Rulle, @Nicknames, @Noomi, @Stark1 skriver; kom deg vekk og skap et trygt liv for deg og barnet. Snarest!
Vil han ha dere i livet sitt så søker han hjelp. Jeg tror ikke dere er viktige nok til at han kvitter deg med alkoholen. Seksualiteten er en annen ting, han trenger hjelp til det også. Profesjonell hjelp.
Sett sjøbein nå og ha stø kurs mot en god fremtid for deg og barnet ditt! :revolving_hearts: :muscle: (Kanskje også de eldre barna får tilbake pappaen sin i kjølvannet av dette hvis han tar tak i seg selv :pray: )

Heia deg, jeg følger deg tråden din :hugs:

4 gillningar

Tack snälla!! Det känns så skönt och betryggande att få det fina stödet jag får här. Höra från andra människor som är i samma sits, som verkligen förstår och kan sätta ord på det jag känner och upplever. Helt fantastiskt verkligen!
Och det är som du beskriver, historierna liknar varandra på något sätt när det är alkohol inblandat. Greppet alkoholen har över människor! Tack :heart:

Att leva med missbruk/ missbrukare - Allmänna diskussioner - Forum för skilsmässa - 200 000+ inlägg (xn–skilsmssa-02a.se)

1 gillning