Liten guide för den som står inför skilsmässa och bodelning

Separation? Tråkigt men ibland kommer man fram till att det är den enda hållbara lösningen. Går just nu själv igenom denna process och jag tänkte visa hur jag/vi har gjort för att det ska bli så rättvist som möjligt, både juridiskt och etiskt.
Våra förutsättningar:

  • Gifta sen länge
  • Gemensam villa som vi varit med och uppfört. Inga övriga fastigheter
  • Inga hemmaboende barn under 16
  • Inga lån förutom de på huset
  • Flera fordon
  • Det finns inga tidigare äkteskapsförord, gåvobrev eller testmente som ligger utanför det s k giftorättsgodset
  • Vi äger inga dyra inventarier som är föremål för separat värdering
  • Vi är sams och eniga om beslutet och tänker försöka att förbli så även efter detta

Äktenskapsskillnad

Först måste man rent juridiskt skilja sig, eller begära äktenskapsskillnad som det heter.
Man börjar med att gå in på Skatteverkets hemsida och begära var sitt personbevis. Man loggar in med mobilt Bank-ID. Man kan samtidigt begära personbevis för sin partner.
Man kan också ringa dem (0771-567567).

Sen ska man ladda hem blankett DV163A från Sveriges Domstolar och fylla i den.

Därefter betalar man in 900,- till domstolen

(Fick inte lägga in länkar som ny användare…)

Personbevisen kommer efter några dagar. Nästa steg är att fylla i blanketten, skriva under, lägga med personbevisen och skicka in allt till sin Tingsrätt.

Har man hemmavarande barn under 16 år (eller om man själv begärt det) så får man automatiskt 6 månaders betänketid och då måste man alltså vänta denna tid innan Tingsrätten tar upp målet.
Han ingen ångrat sig eller överklagat under denna tid eller om man inte har begärt betänktid så tar Tingsrätten upp målet rätt snart (2v i vårt fall) och en dom faller. I den står det oftast bara att X och Y begärt och fått beviljat äktenskapsskillnad och ett datum. Sen har man 3 veckor på sig att överklaga domen.
Kommer ingen överklagan så vinner domen laga kraft och när tre veckor har gått är man juridiskt sett skilda. Tingsrätten meddelar även Skatteverket. Man kan i sin ansökan även ha begärt om hur eventuell vårdnad av gemensamma barn ska se ut efter separationen och då framgår detta av domen. Det går att skicka in ansökan om äktenskapskillnad även om det bara är en som vill separera men det är en annan blankett och förfarandet är sen lite annorlunda.

Detta var den juridiska delen och här behövs egentligen ingen hjälp utifrån men är man starkt oense så kanske man ändå måste gå den vägen och då är det läge att redan tidigt kontakta en jurist som är specialiserad på bodelning. Kolla om du kan få rabatt på detta genom din hemförsäkring, fack, arbetsgivare eller annat. Det kommer hur som helst att bli dyrt om man ska bråka, juristerna tar i snitt runt 1500,-/timme för sin konsultation och timmarna rinner snabbt iväg om man ska sitta och tjafsa!

Ekonomin - Bostaden

Nu kommer vi till ekonomin och vi börjar med bostaden.

Först ska bostaden värderas. Förfarandet är rätt likartat oavsett om det är en BR eller ett hus.
Bjud dit en mäklare eller två och begär en värdering (MARKNADSVÄRDE). Räcker med muntlig om båda är med. Det brukar normalt inte kosta nåt men nämn initialt inget om separation om någon avser att försöka behålla bostaden för då brukar dom inte vara lika intresserade…Fråga samtidigt vad mäklaren skulle ha för arvode för att sälja bostaden (ARVODE). Tänk nyktert på vad den är värd, även framgent. Det finns ingen som kan förutsäga marknaden men det man vet är att oroligheter i världen snabbt ritar om världsekonomin och i slutänden: räntorna vilket kan bli kostsamt för den som vill bo kvar. Vi har sett historiskt onormala prisstegringar på hus under mycket lång tid men så kan det inte se ut i all framtid. Sen kan knappast räntorna bli lägre än idag.
Summera vad ni haft för byggkostnader alt. vad ni köpte bostaden för en gång i tiden (INKÖPSPRIS). Även om det var 20 år sen eller mer!
Fundera ut större förbättringar som genomförts de senaste 5 åren och sammanställ dessa utlägg (FÖRBÄTTRINGAR). Eget arbete räknas inte in. Riktigt stora jobb som dränering och takbyte kan (delvis) få räknas in även om det skett för mer än 5 år sen. Regelverket är inte helt lättolkat här och man ska tillämpa samma regler som man gör vid en ren försäljning och där yrkar avdrag för förbättringar i deklarationen. Skatteverket har broschyrer på sin hemsida om man vill grotta ner sig i detta. Själv använde vi sunt förnuft och tog upp lite större saker som hänt de sista 5 åren men inte småsaker som egen omtapetsering eller ommålning av ytterdörren eller liknande. Sen tycker jag att man här även måste väga in nödvändiga renoveringar om såna är stundande i närtid, behövs en ommålning så kanske man kan dra av femtiotusen på husets värde för det är inte säkert att mäklaren kompenserat för detta i sin värdering. Fråga mäklaren om detta vid värderingen om det finns osäkerhet!
Finns latent skatt efter en tidigare husaffär (LATENT SKATT) ska den in här.
Sammanställ vilka befintliga lån som finns på fastigheten (LÅN).
Nu är det dags för matte.
Först räknar man ut vinstskatten (VINSTSKATT). Den är 22% av kapitalvinsten: VINSTSKATT=(0,22*(MARKNADSVÄRDE-INKÖPSPRIS-ARVODE-FÖRBÄTTRINGAR))
Sen räknar man ut värdet på bostaden (VÄRDET) enligt formeln:
VÄRDET = MARKNADSVÄRDE-ARVODE-VINSTSKATT-LATENT SKATT

Exempel:
Bostaden är värderad till 5000000
Det köptes för 1500000
Arvodet är 100000
Förbättringar är 150000
Lånen är på 1000000
Finns ingen latent skatt
Vinstskatten: =0,22*(5000000-1500000-100000-150000) = 715000
Värdet: (5000000-100000-715000-0) = 4185000

Det var bostaden. Har man fler fastigheter som t ex en gemensam sommarstuga ska samma procedur göras även på den.

Ekonomin övrigt

Nu ska man räkna fram övriga tillgångar.
För aktier och fonder är det lite knepigt men jag ska försöka förklara.

Fonder:
I vårt exempel finns det en fond som enligt dagsvärdet är värd 500000 (DAGSVÄRDE FOND). Det går att få fram exakta anskaffningsvärdet på denna (ANSKAFFNINGSVÄRDE FOND) som vi här säger är 100000, oftast står det på årsbeskedet men annars kan den som förvaltar fonden eller ens bank hjälpa till med detta. Här ska man inte chansa och uppge godtyckliga siffror för vid en eventuell försäljning kommer Skattemyndigheterna att få ta del av rätt siffror och man blir beskattad därefter. Man ska alltså skatta 30% av vinsten.
Formel: (DAGSVÄRDE FOND-0,3*(DAGSVÄRDE FOND-ANSKAFFNINGSVÄRDE FOND))
Exempel: (500000-(0,3*(500000-100000)) = 380000

Aktier:
Aktiers skattade värde kan räknas fram på två sätt; antingen har man full koll på både dagsvärde och anskaffningsvärde via utdrag från sitt VP-konto eller så tillämpar man schablonmetoden.
Vi antar här att man äger aktier för 100000 (DAGSVÄRDE AKTIER) med okänt anskaffningsvärde.
Han man koll på anskaffningsvärdet tillämpas samma formel ovan som för fonder. Har man inte det räknar man dagsvärdet minus 20% och sen räknar ut 30% av vinsten på detta.
Formel: (DAGSVÄRDE AKTIER-0,3*((DAGSVÄRDE AKTIER-(DAGSVÄRDE AKTIER0,2))))
Exempel: (100000-(0,3
(100000-(100000*0,2)))) = 72000

Kontanta tillgångar är okomplicerat: det är bara att summera vad båda parterna har tillsammans på samtliga sina konton. Även utomlands om det finns såna tillgångar.
Vi säger att han har 500000 och hon har 300000
Formeln är givetvis 500000+300000 = 800000

Tjänstepension som man har intjänat är personlig och ska inte fördelas eller räknas in. Privata pensioner däremot ska inkluderas. I detta fall finns inga såna. Logga in på minpension.se så får du se hur det ligger till för dig.

Sen sammanställer man alltihopa:
Bostadens värde 4185000
Lån: -1000000
Gemensamma kontanter 800000
Fonder 380000
Aktier 72000
Summa: 4437000

Beloppen ska sen delas på två, i detta fall 2218500 per person. Det är detta belopp som den som lämnar bostaden ska få överfört till sitt konto och detta är då skattade pengar.

Det är dessa siffror som banken vill se på ett bodelningsvtal som i juridisk mening är ett papper som förkunnar att dessa f d gifta personer inte längre har några ekonomiska skyldigheter mot varandra.
Detta måste göras efter domen vunnit laga kraft.
Banken kräver ett sånt avtal för att kunna söka och överföra lagfarten till den som ska bo kvar. Stämpelskatt utgår inte vid ett sånt förfarande, bara en registreringsavgift på 825,-.
Man kan köpa ett färdigt bodelningsavtal men det finns såna som går att använda gratis och som banken nöjer sig med:
Googla!
Det finns inga juridiska krav för hur ett bodelningsavtal ska se ut men viss formalia är viktig för att banken ska godta det. Det är också viktigt att man formulerar sig om att det rör sig om en bodelningslikvid som ska utgå för att överta huset, inte en försäljning till motparten för då utgår stämpelskatt.
Det är det datum som äktenskapsskillnaden blev registrerad hos Tingrätten som är det datum man ska förhålla sig till när man värderar sina tillgångar.
Har man innan separationen skrivit äktenskapsförord eller har villkor i testmente eller gåvebrev som stäcker sig utanför det som ska fördelas; det s k giftorättsgodset så ska detta inte tas med i bodelningen men det förutsätter att det finns korrekta dokument till grund som styrker detta.

Nu är den ekonomiska delen klar ur ett juridiskt perspektiv, men det finns mer att göra.

Lösröret

Lösöret. Banken har inget intresse av detta utan det får man dela upp efter bästa förmåga - undantaget är om man äger dyra konstverk, smycken eller liknande för då måste man ta upp marknadsvärdet på detta och se till att detta fördelas jämnt på båda. Vid uppdelning av “vanligt” lösöre gäller annars sunt förnuft och att man försöker vara schyssta mot varandra men är man oense kan man tillsätta en bodelningsman. Bli dock inte besviken om den häftiga TV:n som du köpte för 8 år sen för 25000 inte värderas högre än någon tusenlapp…
Rent värdemässigt är det inte anskaffningsvärdet som gäller utan bruksvärdet och det går aldrig att få millimeterrättvisa på allt och det blir bara löjligt om man ska fördela knivar och gafflar styckevis. Tänk så här: har detta något bruksvärde hos mig, är jag beredd att betala nåt? Är svaret nej så får den andra parten detta mot värdet 0. Rent teoretiskt skulle man kunna ha en auktion sinsemellan på olika saker men det är ju egentligen samma sak som att komma fram till ett korrekt bruksvärde. Räkna givetvis bort sånt som barnen (eller andra) äger. Var inte girig om ni ska fortsätta vara vänner. Sälj av, skänk bort och släng sånt som ni vill bli av med. Så snart som möjligt. Lösöre värderas som sagt väldigt lågt och om man skulle överlåta denna process till en bodelningsman och t ex en 10 år gammal säng är inte värt en spänn i deras värld. Affektionsvärde bryr man sig heller inte om utan man resonerar ungefär som ett försäkringsbolag som ska ersätta vid en brand. Tänk på detta! Men det får heller inte gå åt andra hållet: den som bor kvar i huset och därmed kanske har bättre plats ska inte indirekt behöva “betala” för sånt eller känna sig tvingad av den andre att behålla saker eftersom motparten inte kan eller vill ta hand om det av utrymmesskäl.

Vi gjorde så här:
Skapade ett kalkylblad rum för rum och alla större saker som fanns där fick ett värde:

  • 0 kr på mig om inte motparten var intresserad av det. Och tvärtom.
  • Bruksvärde om någon av oss ansåg det säljbart men den andre också ville ha det, där påfördes då värdet.
  • Försäljningsvärde i en separat kolumn om vi avsåg att avyttra det i närtid och dela på pengarna.
  • Presenter och arvegods fick alltid värdet 0 och sattes på respektive ägare.
  • Kläder och personliga saker togs inte upp alls utan dessa tillhör per automatik brukaren. Även om hon har betydligt större garderob än mig (så det det nog ut i de flesta hushåll).
    Allt husgeråd och köksmaskiner anpassar vi till vilken plats det kommer att finnas i nya bostaden.
    Garaget blev knepigt för jag har massa verktyg och annat, satte ett schablonvärde. Så även med trädgårdssaker och allt utomhus.
    Efter allt var summerat så blev det en överskottsumma och den ska sen (oftast) tillföras till den som flyttar och lämnar saker.
    Vill man vara extra schysst så bidrar den som stannar kvar ekonomiskt till att den andre kan köpa nödvändiga saker som säng, dammsugare, köksbord och liknande men det gör man alltså upp sinsemellan. Vi gjorde inte så av olika skäl, främst för att den som lämnar bostaden kommer att vara rejält stadd vid kassa och har råd att köpa nytt.
    Det är bättre att man tänker att du får dessa 4 stolar och jag tar de andra 4 - även om dom inte passar in så bra inredningsmässigt just nu, sånt får man fixa sedan. Viktigast är att man har någonstans att sitta!

För fordon, båtar eller andra saker gäller samma sak och är man osäker på värdet får man göra en värdering. Tänk på att ett försäljningspriset på en bilfirma som annonserar på t ex Blocket inte är jämställt med faktiska värdet utan det är mer vad en privatperson skulle vara beredd att betala om du sålde den. En snöskoter, husvagn, båt eller fyrhjuling varierar också i värde efter säsong. Här kan det också ligga latenta lån som får följa med nya ägaren men som inte har nåt med värderingen att göra och precis som med ett hus så måste man räkna bort upplåningen innan man ka sätta ett värde. Har man köpt en bil för 300000 som idag är värd 200000 och man samtidigt har återstående lån på 200000 så har den räkenskapsmässigt inte något värde.
Jag skulle sen sätta en tidsgräns för hur länge den som behåller huset ska förvara sånt som den andre parten anses äga. Annars anses det förverkat. Även om hen flyttar till ett betydligt mindre boende så är det knappast den andres uppgift att fortsätta agera lager. Helst ska detta finnas på papper. Även om man går skilda vägar i samförstånd så kan det dyka upp komplikationer i framtiden (läs: ny partner) som ska domdera och styra och då är det bra att redan ha gjort ett kontrollerat och definitiv bokslut!

Övrigt

Efter detta återstår praktiska saker som att skriva över eller avsluta försäkringar, abonnemang, fordonsägande, autogiron, tank- eller handlingskort, prenumerationer etc. Har man skrivit testamente eller förmånsavtal av olika slag till maka/make är det dags att ändra dessa.
Man kan ha samlat på sig en massa mer eller mindre gemensamma mail eller papper som den andre behöver ha tillgång till eller få kopior på.
Vissa hyr ett gemensamt bankfack.
För att inte tala om kort och filmer!
När den andre flyttar är det väl sen kutym att man hjälps åt och även bidrar till att det andra boendet blir någorlunda beboeligt innan man drar det berömda strecket.

Ska sen något barn fortsätta bo kvar i huset så är båda föräldrar fortfarande gemensamt försörjningspliktiga fram till hen har slutat gymnasiet men det finns även en passus om att den som har “bäst ekonomiska förutsättningar” ska ta det största ansvaret. Lite luddigt. Ordnar man växelvis boende blir detta oftast en icke-fråga. Fanns en gammal förutfattad mening om att när ett barn fyllt 18 så slutar alla ekonomiska förpliktelser för den som inte bor med barnet men så är det alltså inte.

Det här är överkurs men vill man vara riktigt rättvis så ska motparten egentligen även ha ekonomisk ersättning för förlorad pensionsinkomst den tid som hen valde att gå hemma med barn(en). Det rör sig alltså om den differens som uppstår mot full lön och det tapp i pension som då ska kompenseras. Detta är otroligt knepigt att räkna ut och sätta en siffra på och vi fick mer eller mindre ge upp och höfta till en summa. Man måste först veta vilken årsinkomst som hen hade då är detta gällde (vilket Skatteverket kan få fram) men sen ändras relger och procentsater rätt friskt över olika perioder så det här är nästan en övermäktig uppgift. Blanda sen in garantidagar och pappamånader så blir förvirringen total! Rent juridiskt behöver man inte göra denna kompensation så det här gör man i så fall bara av god vilja.
I vårt fall var det hon som var hemma på 90-talet under ca 5 år. Hon tjänade då i snitt 12000/månad tror vi. Då räknade vi så här: 12000125=720000. Vi tror att man vid den tiden fick 80% av lönen från FK.
Återtår 20% av 720000 = 144000 kr
Allmänna pensionen är 18% av detta, alltså 25920 kr
Tjänstepensionen (vilket inte alla erbjuder och då bara efter 28 år) är 4.5% = 6480 kr
Summa: 32400,-
Det alltså pengar som jag ska ersätta henne med efter bodelningen som jag då får ta av mina kvarvarande kontanter. Samma sak gäller överskottet av alla lämnade saker. Om det här sen är ett adekvat sätt att räkna vet jag inte men huvudsaken är att man är överens.
Att jag måste låna upp på huset för att täcka upp för den peng som hon ska ha är ganska givet och som synes kan det bli en rätt hög summa om huset är högt värderat.

Tja, jag hoppas att flera kan ha nytta och använda mina uträkningar, det tog åtskilliga kvällar med Googlande och frågeställande på olika forum.
Sen förstår jag om vårt flöde inte är 100% tillämpbart i andra fall, det kan vara många parametrar som skiljer. Som att en part driver en enskild firma, hur ska den värderas? Eller utländska tillgångar? Muntliga löften? Delar i egendom som man äger med sina syskon? Andelar i en andelslägenhet i fjällen? Osv, osv men har man som i vårt fall en relativt okomplicerad ekonomi så kommer man en bra bit med ovanstående.

Kan ha misst nåt så ni kan ju lägga till detta om ni vill.

34 gillningar

Otroligt ambitiöst inlägg och till stor hjälp för många som dessutom kanske inte är helt överens och där någon part kan vara helt sänkt av ett ensidigt taget beslut :clap:

Måste vara guld värt att få en liten guide att åtminstone börja navigera efter när man plötsligt kan befinna sig på både okänt och djupt vatten :thumbsup:

—<–@

4 gillningar

Tack.

Ja jag insåg snabbt att ingen separation är den andra lik och att förutsättningarna spänner över en rejäl bredd men någon slags grov mall borde man ändå kunna få fram.
Vår situation är nog rätt enkel på flera sätt men räknegångarna och det juridiska förfarandet är ändå detsamma oavsett hur det övriga förhåller sig.
Sen kan man vara mer eller mindre överens om saker och ting och är man i affekt så kanske man inte tänker eller handlar rationellt alla gånger.

Ligger det otrohet eller grövre saker bakom uppbrottet är det lätt att bli bitter och konspiratorisk. “Jag ska minsann…” vilket är en helt naturlig reaktion. Men inte speciellt lyckad. Väljer man ändå den linjen: se till att inte barnen kommer i kläm och nyttjas som slagträn för då har ni kommit på en väldigt låg nivå. Det är inte deras fel att detta uppstått. Inse och acceptera hellre att det är över och att ni har misslyckats och strunta just då i vad det faktiskt beror på! Hen har en ny…ja, tråkigt men nu måste ni komma vidare. Ingen av er mår bra. Move on!

Jag trodde själv att detta skulle gå relativt snabbt men det är bara att inse att det inte är så. Det är mycket praktiskt som ska lösas och man kanske måste fortsätta leva under samma tak i många månader innan allt är klart. Försök leva “som kompisar” och ta en dag i taget under den perioden är mitt råd. Fortsätt göra saker tillsammans. Det är ingen mening att bespotta och hata någon för att relationen kört i diket för det beror inte enbart på den enes agerande. Man är själv delaktig även om man inte vill erkänna det. Inse det.

Under en separationsprocess kan det komma fram beteenden som inte varit kända tidigare. Hen kanske plötsligt blir rätt slösaktig och unnar sig betydligt mer än man har sett tidigare. Skälet kan vara att försöka spendera upp så mycket som möjligt då det “bara” kostar halva faktiska summan - resten står ju motparten för så länge ni fortfarande har gemensam ekonomi. Fult och oetiskt och man ska då påminna om att det är det datum som Tingsrätten registrerade att ni ville genomgå äktenskapsskillnad som tillgångarna ska delas - inte här och nu.

Man kan sen komma ner i hårklyveri. Jamen hemförsäkringen på 5000 kr betalades just och jag ska ju flytta! Eller: TV-licensen/tidningsprenumerationen är just betald för resten av året, ska hen nu få resten gratis??
Man kan aldrig komma till 100%-ig rättvisa utan man få ta och ge lite till mans när det kommer till kritan. Så långe ingen visar roffa-åt-sig tendenser som brukar komma fram när man är bitter har man ett bra utgångsläge.

6 gillningar

Nedan följer det bodelningsavtal som vi knåpade ihop och gav banken och som dom var nöjda med.
Formatteringen om ni kopierar denna text får ni ordna själva. :relaxed:

Uträkningen för fastighetens värde finns i mitt tidigare inlägg.
Här finns ingen sommarstuga eller liknande men i förekommande fall ska givetvis den medräknas.
Vi hade heller inga studieskulder, billån eller liknande. Fonder och aktier såldes av i samband med bodelningen.
I mitt fall tar maken över huset medan makan köper en lägenhet, säljs huset ser det givetvis annorlunda ut.

Kom ihåg att avtalet gör man främst för sin egen skull och det finns inga krav på hur det ska utformas eller att Tingsrätten ska ha en kopia på det men banken kräver det däremot för att kunna föra över lagfarten och bevlija/överföra lån. Tror även att Inskrivningsmyndiheten vill se det.


Bodelningsavtal

Make ett:

Förnamn Efternamn
(personnummer)
Gatan 1
123 45 STADEN

Maka två:

Förnamn Efternamn
(personnummer)
Vägen 1
123 45 STADEN

  1. Härmed förrättar undertecknade bodelning på grund av äktenskapsskillnad.
  2. Bodelning ska ske i enlighet med Appendix 1A nedan. Förtydliganden finns i appendix 1B och uträkning i appendix 1C.
  3. Detta bodelningsavtal har upprättats i två likadana exemplar. Make ett och maka två har varsitt ex av dessa.
  4. I och med detta avtals undertecknande anser sig båda parter nöjda och ytterligare ekonomiska krav efter datum när bodelningsavtalet skrivits på kan inte ställas av någon part.

Ort och datum: ………………………………………………….

Make ett:

Namnteckning

………………………………………….

Namnförtydligande:

Förnamn Efternamn

Maka två

Namnteckning

………………………………………….

Namnförtydligande:

Förnamn Efternamn


Appendix 1 A

Giftorättsgods/Gemensam egendom

Tillgångar

Fastigheten Huset 1 i Kyrkans församling, Staden med ett beräknat värde på X kr
Kontanta tillgångar på sammanlagt X kr
Utomstående fordringar på sammanlagt X kr
Deponerad handpenning på X kr för inköp av lägenhet

Skulder

Lån på fastigheten Huset 1 på sammanlagt X kr
Latent skatteskuld gällande reavinst på aktieförsäljning X kr

Make etts del av bodelningen

Tillgångar

Kontanta tillgångar X kr
Fastigheten Huset 1 med ett beräknat värde på X kr

Skulder

Lån på fastigheten Huset 1 på sammanlagt X kr
Latent skatteskuld gällande reavinst på aktieförsäljning X kr

Maka tvås del av bodelningen

Tillgångar

Kontanta tillgångar X kr
Latent fordran på X kr som inkommer som betalning för X. Detta går direkt in på maka tvås konto
Deponerad handpenning på X kr för inköp av lägenhet

Skulder

Inga

I enlighet med förtydligandet och uträkning i appendix 1B och 1C ska make ett överföra
X kronor till maka två senast (datum).


Appendix 1 B

Bodelningsdatum (datum)

Förtydliganden

Egendomar

Fastigheten med beteckningen Huset 1 skiftas från maka två så att make ett blir ensam ägare.
Make ett tar även över samtliga skulder på fastigheten.
En latent extern fordran på X kr gällande X som inkommer (datum) går direkt in på maka tvås konto.

Inventarier

Allt lösöre fördelas i godo mellan makarna. Sådant som maka två lämnar i make etts bostad efter utflytt (datum) tillfaller honom om inget annat överenskommits.
(specifik vara) som f n finns hos make ett ska snarast säljas och summan av försäljningen ska fördelas 50/50. Uppskattat försäljningspris torde ligga runt X kr.

Fordon

Alla fordon är fördelade mellan makarna och ägandet står på respektive make.


Appendix 1C

Uträkning

Huset är värderat till X kr
Byggkostnaden låg på X kr (år X)
Förbättringar som gjorts senaste 5 åren: X kr
Fiktivt arvode vid försäljning: X kr
Vinstskatt 22%: X kr
Husets skattade värde skulle då bli X kr

Sammanlagda lån på fastigheten finns på sammanlagt X kr

Kontanta tillgångar på konton som förfogas av make ett: X kr

Kontanta tillgångar på konton som förfogas över maka två: X kr

Maka två har lagt handpenning på en lägenhet på X kr

En extern fordran på X kr gällande X inkommer (datum).

Inga övriga tillgångar eller fordringar existerar.

Make ett sålde (datum) hela sitt aktieinnehav i X för en sammanlagd summa av
X kr och detta belopp finns redan på make etts konto. Reavinsten på kr X (latent skatteskuld) som uppkommer av försäljningen är reglerat till make etts fördel då han står som deklarant för vinsten.

Make ett sålde även (datum) hela sitt innehav av fonder i X för X kr. Beloppet finns redan på make etts konto.
Reavinsten på X kr (latent skatteskuld) som uppkommit av försäljningen har direkt satts in på make etts skattekonto och är därmed redan reglerat mellan makarna.

4 gillningar

Fick en liten påbackning av banken gällande bodelningavtalet som behövde förtydligas: om det är föremål för ett lagfartsskifte där det finns skulder så måste det framgå att motparten redan har fått detta reglerat.
Det är alltså Inskrivningsmyndigheten som kan bråka om inte detta görs.

Man ville därför att det gjordes en ändring:

I enlighet med förtydligandet och uträkning i appendix 1B och 1C ska make ett överföra
X kronor till maka två senast (datum).

Byts ut mot:

I enlighet med förtydligandet och uträkning i appendix 1B och 1C har make ett överfört
X kronor till maka två (datum).

Detta kvitteras härmed av maka två:

Notera att fast motparten nu är utlöst och alla skulder är reglerade så har make ett fortfarande inte fått lagfarten till fastigheten utan det är först när Inskrivningsmyndigheten fått alla papper och godkänner detta som överföringen görs och det tar några dagar eller kanske veckor. I mitt eget fall hoppas jag bara att det hamnar på rätt sida årsskiftet då jag inte vet vilket datum som räknas; när dom beslutar eller när ansökan inkommer.
Inskrivningsmyndigheten tar 825,- för att göra detta. Sen tar banken 625,- (varierar säkert) för handläggningen.

4 gillningar

hej.
En bra och utförlig bodelning.
Har själv tänkt ta en del utav det du skriver.
Men frågan är. Vad betyder ordet “appendix”? Är det något samband med ordet bilaga?

@skildkille81 Appendix är det engelska ordet för bilaga

2 gillningar

:grin:Jag tycker själv det mer låter som blimdtarmsinflammation. Så jag ändrar nog till ordet bilaga istället.

4 gillningar

Det är en bilaga

Xx

Mycket bra och tydligt inlägg. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och formuleringar.

En fråga, var skickas bodelningsavtalet för registrering?

Tack!
Det finns inga formella krav på att det ska registreras men när man ska ta över en fastighet och dess lån så behöver Inskrivningsmyndigheten se själva avtalet och detta tar banken hand om så det behöver man inte sköta själv.
Jag kan annars tänka mig att om man har en komplicerad bodelning där det finns föremål för tvister kan man registrera avtalet hos Tingsrätten. Oklart om det är förenligt med några kostnader.

Tack för att du tog dig tid att skriva ner allt!

Bra info!! Jag har frågor om hur man inte dela upp bodelning 50/50.

Jag försöker att skriva på Svenska. Ursäkta mig med mitt dåligt svenska.

situation är nedanför:
Äktenskapet 7 år
Två små barn 3 och 5 år
Köpte hus 6 månd sen: 3 000 000 sek
Min Innan äktenskapet spara/ satsning till huset: 1 500 000 sek
Min man satsning: 30 000 sek?
Lägenhet såld: 1 000 000 sek. Nästan alla överförrat till huset. (400 000 sek vinst). Jag vill ha min satsning 400 000 sek + 1/2 vinst.
Bolån: 850 000 sek kvar

Jag vill få min satsning och 1/2 vinst.

1 500 000 sek + 1/2 vinst från huset + 400 000 sek lägenhet + 1/2vinst från lägenheten

Jag vill inte att han tar pengar från min bank konton heller eftersom vi har individuell konton.

Hur kan det göras? Kan nån hjälpa mig med detta? Jag har inte mycket tillgång kvar… jag har inte mycket råd kvar för jurist.

Tacksamma för snabbt svar

Hej,

Jag skulle tacka dig för den tid och engagemang du har lagt för att skriva den detaljerad texten för de som mig som behöver lite information för att förstå hur hela det här funkar!

Nu är det dags för mig att skicka begäran av att fullfölja skilsmässan efter betänketiden. Tyvärr funkar det inte för oss att ta hand om bodelningen själva för min nuvarande man försöker på ett prydligt sätt lura mig exakt som han har gjort i vårat snart 20 års äktenskap.

Min man har haft tillgång till mitt konto och det största delen av det jag tjänat har flyttats till hans konto för hushållsräkning samt sparande. Jag har inte sparat en enda krona av inkomsten medans han har mycket bra pensionssparande som han inte pratar om. Det enda han talar om att dela är huset vinst som ska delas på två. Han påstår att all present jag fick på bröllopet (värdefulla smycken, det mesta av min släkt) ska sättas på bordet för att delas i värde förstås medans familjens-bil som står på hans namn äger han självklart!

Tacksam för tips och råd!

Jag behöver skaffa en advokat som är bra på bodelning i Stockholm. Är det någon som känner en för att rekommendera!

I Stockholm alltså!

En fråga angående detta.

Måste skilsmässopapper vara inskickade innan man kan göra en bodelning ?

i vårat fall så ska jag ta över vårat hus. Har ok från bank att låna pengar för att ta över bolånen och lösa ut henne. Vi är hyfsat överens med hur skulder och lösören ska fördelas osv.

Förstår att banken kommer kräva att bodelningsavtal har upprättas. Men kan vi göra det innan skilsmässan är klar ?

Anledning att jag frågar är att hon har hittat en bostadsrätt och behöver använda sin vinst till handpenning.

1 gillning

Man kan göra en bodelning under äktenskapet, alltså helt utan att skilja sig. Det vanligaste är väl att man gör det efter att skilsmässa ha ansökts men är under betänketid. För endel tar det åratal innan de lyckas lösa upp det eknomiska.

Grundförutsättningen är dock att man är överens.

1 gillning

Länge sedan jag var inne på forumet nu, men behöver ett gott råd när det gäller bodelningen.

Vi har en månad kvar på vår betänketid. Inte för att jag vet om det spelar någon roll i sammanhanget. Ex-frun (om en månad i alla fall) hörde av sig och ville att vi upprättade bodelningspapper med anledning av att hon vill se sig om efter nytt boende. Och vi är överens om hur vi vill dela upp tillgångar och skulder. Hur gör man enklast?

Vi flyttade till varsin hyresrätt när vi separerade, och sålde huset som vi bodde i. Huset som vi höll på att bygga har vi också fått sålt, och om ett par veckor väntar slutbesiktning. Förhoppningsvis kan överlåtelsen till de nya ägarna ske i månadsskiftet. Därför finns det inga fastigheter med i bilden, ingen behöver lösa ut den andre.

Vi behåller våra privata skulder (CSN), och har beslutat oss för att skulderna som finns på respektive bil följer med bilen. Hon fick välja först och tog den nyare bilen med den högre skulden.

Vi har lite sparat till barnen, dels på bankkonto, dels i fonder. Fonderna är värda mer än bankkontona. Antingen delar vi konton och fonder på mitten och tar varsin del, eller så kvittar den ene ut fonderna för den andre (säg att kontot har 5000, fonderna står i 7000, då betalar den som tar fonderna 1000 kr (mellanskillnaden /2) till den med kontot.

Privata fondsparande och pensionssparande har vi bestämt att behålla som de är. Jag tar med mig mina fonder och mina pensionspengar, hon tar med sina fonder och sina pensionspengar. Vi behåller de pengar vi har på våra respektive privatkonton (dit lönen satts in sedan i juni). Vårt gemensamma konto, där vi har pengarna från försäljningen av huset, och dit pengarna från försäljningen av nästa hus kommer att gå in, avslutar vi den dag då huset sålts, och då delar vi lika på det som finns där. Fram till dess får bara detta konto röras när det gäller räkningar som gäller husbygget.

För mig låter det som ett dokument som vi skulle kunna snickra ihop på max en timme, utan att blanda in några jurister. Är det något jag missar? Exet hade som förslag att vi skulle sätta oss med det hela i helgen.

Ja det viktigaste är att ni är överens och att båda känner sig nöjda, då kan fördelningen se ut i princip hur som helst.
En liten varning bara…även om ni idag är någorlunda vänner och överens: se till att ha allt på papper så att ingen sen kan komma viftade med krav som inte varit tydligt definierade. Gäller skulder, fordon och fonderna. Vad gäller barnen - om det ändå är deras pengar: öppna konton till dem och sätt in hälften var och sen förvaltar du ena kontot och hon det andra.
Pensionspengar som arbetsgivaren betalt in behöver ni inte räkna in alls, det är inte ens era pengar utan tillhör dem - än så länge. Privata fonder däremot ska räkans in men det verkar ni ju redan ha löst.

Det enda som kan bli knepigt här är husbygget och allt som sker runt det innan det är ett avslutat kapitel. Men det är ju i närtid och kan förhoppningsvis lösas på ett vuxet sätt.