Frun otrogen minst ett halvår

Nu ska jag göra ett försök att orka skriva om min situation, och varför jag är här med funderingar på skilsmässa.

(Många stavfel pga skrivet på mobil. Rättar till senare, hoppas det går att hänga med ändå.)

Jag närmar mig 40, har varit tillsammans med min fru i över 10 år, gift ca 6 år. Vi flyttade från större stad till en småstad i del del av landet min fru kommer ifrån, i samma veva som vi gifte oss.
Mycket hände på en gång. Flytten blev möjlig då jag kunde skaffa ett jobb där, och tack vare att jag hade lägenhet att sälja.
Vi har haft en bra relation, särskilt fram till flytten! Hade gemensamma mål, som jag uppfattade det. Möjlighet att bilda familj, väl bosatta i hus, men ingem brådska.

Sen för några år sedan började det kännas att nåt var fel. Vårt förhållande kanske blivit lite vardag och slentrianmässigt. Men vi har för det mesta haft mycket närhet i form av kramar, pussar, hålla handen osv. Klappa på varandra när man möts i köket eller så… sexet började vara mer sällan, och mer likadant varje gång. Lite oinspirerat, och fantasilöst.

Jag har haft det lure kämpigt sen flytten. Hade en ganska bra karriär med många år hos samma arbetsgivare innan flytten, men med stor utveckling inom företaget. En del av min trygghet och självförtroende fick sig en törn efter föytten, då allt kastades om. Haft chefsroll i många år, och så även på första jobbet på nya orten. Men… det visade sig vara ett företag i kris, och min roll som mellanchef ersattes inom 2 månader med chefstoll över hela verksamheten på orten, inom ett företag i oreda och med dålig ekonomi. Nedskärningar bland personalen, som ny chef, dessutom inflyttad från storstan var ingen rolig upplevelse… inget bra läge att skaffa vänner via jobbet kan man säga…

Jag sökte mig vidare när jag höll på att bli utsliten, och fick gå ner i lön. Den perioden var jobbig, och jag var den som behövde lite stöttning av frun. Vanligtvis hade jag varit den som stöttat mycket då hon haft en utmattningsdepression.
Pandemin drog igång, och vi blev varslade… jag sökte en massa jobb och fick till min glädje fick jag flera erbjudanden, varav ett var betydligt mer lockande. Jag fick till slut det jobbet innan jag hann bli arbetslös. Så, efter en tuff period hade jag nu ett bra jobb med utvecklingsmöjligheter och bättre lön än jag nånsin haft.

Men… under denna period när jag var låg, så började jag känna att något var fel i vårt förhållande. Min fru var mer distanserad, och satt oftare med telefonen med skärmen vänd så jag inte skulle se.

När det känts fel tillräckligt länge såg jag en dag på vår dator, att hon lämnat sin Facebook inloggad. Jag föll för impulsen att kolla, utan att egentligen veta varför just i stunden. Jag fick en chock när jag läste konversationer om en man hon tyckte var spännande. Utifrån allt jag läst så pratade jag med frun, som bara medgav att hon upplevt vi gled ifrån varandra, och att hon hade lite kemi med en man där. Men hon erkände inte att något hänt. Jag snokade en gång till efter våra samtal, då i hennes telefon som låg framme. Där hade hon skrivit med en tjejkompis från det sammanhanget där mannen fanns, och det framgick att de hade hånglat en gång, och att min fru trodde hon fått känslor för honom. Han verkade dra sig undan, då han också var upptagen med sambo och barn.

Jag konfronterade min fru, och vår första kris var ett faktum. Jag oerhört ledsen och besviken, och osäker på hennes känslor för mig. Hon ledsen och arg över att jag snokat. Jag hade dock aldrig fått reda på sanningen utan snokande, det är jag säker på. Jag vet att det är fel, men kände att det till stor del tyvärr var berättigat.

Efter det föreslog jag parterapi, som frun med uppenbar motvillighet sa ja till. Dock svårt att få tider med fysisk träff pga pandemin… och det rann ut i sanden.

Sen passerar ett par år, med en period då vi hade det bättre. Och så, runt jul började jag känna samma gnagande känsla att nåt var fel. Jag tog upp det med frun, som inte medgav nånting. Jag misstänkte att mannen från senaste krisen kanske spökade, fast han hade lämnat det sammanhang där hon lärde känna honom. Jag frågade därför rakt ut om de hade fortsatt kontakt, och om nåt mer hade hänt som jag behövde veta om. Hon nekade kraftigt, men jag kände att nånting utelämnades…

Nån vecka eller två senare… minns inte riktigt… så växte känslan och oron. Jag snokade igen… på en annan mobil enhet. Som visade sig ha samma lösenord som frun hade haft flera år sedan… jag hittade där bland annat en konversation med hennes bästa tjejkompis, och fastnade en bra stund i chock över det jag läste där… det skrevs om en man i detta sammanhang som hon attraherades av, och till slut förstod jag att hon också till slut varit otrogen, vid flera tillfällen under åtminstone ett halvår. Mannen i fråga beskrevs bara med första bokstaven i hans namn… vilket var samma som den man hon hade hånglat med för ett par år sedan… men, till min stora förvåning flrstod jag till sist att det var en annan man, som jag förstått varit kompis med min fru, från detta sammanhang. Med samma bokstav som initial… en man som jag för två år sedan sett att hon anförtrott sig lite till, när hon blev attraherad av den första mannen. Jag trodde alltså den här, man nr 2 endast var en vän.

Men nu hade han blivit hennes älskare… det har utbytts snuskiga meddelanden på snapchat, de har varit fysiskt otrogna, fullbordat sex två gånger… och annat som både jag och frun varit överens om är otrohet vid några tillfällen.

Det här var fruktansvärt att läsa…! Jag har inte mått så dåligt sen min mor dog med oss syskon samlade vid hennes sida.

Detta uppdagades samma dag som min fru skulle vara med i ett sammanhang med denne man… som både jag, och hela min frus familj skulle komma och titta på, som publik…! Bara timmar innan hennes familj skulle dyka upp hos mig, i vårt hus.
Jag hade total panik, och var i chocktillstånd i ett par timmar. Ringde ett syskon, och min närmsta vän i panik.
Med stöd lyckades jag samla mig, och jag vägde mellan att lämna allt vind för våg. Låta hennes familj dyka upp utan att jag var hemma… eller att bita ihop och gå igenom denne helvetesdag och lyckas hålla masken. Jag valde det senare… men då mitt syskon hörde hur fruktansvärt jobbigt detta var för mig rådde syskonet mig att jag måste på något sätt meddela min fru att jag fått reda på nåt fruktansvärt, som vi direkt efter detta måste prata allvar kring.

Jag ringde min fru, som durekt frågade vad det gällde. Jag fick efter en stund lov att berätta att jag nu visste om denne man, och deras affär. Hon nekade först, trodde nån skvallrat och spritt rykten… men… jag orkade inte höra hennes lögner utan fick lugnt säga att nej… det ör jag som snokat, jag har läst vad du själv skrivit om det. Då erkände hon, och fick nog panik. Sa att hon ju är helt sjuk i huvudet…

Efter detta genomled jag både huset fullt med hennes familj några timmar, utan att brista totalt… och sen en föreställning. Efter det kunde vi bara prata lite. Och det blev inte mycket sömn… hennes föräldrar skulle dessutom övernatta…

Här tog kaoset alltså sin början, och min värld vändes uppochner.
Jag har sedan dess känt att det nu är slut, men samtidigt att jag älskar henne. Jag har ifrågasatt våra senaste år tillsammans… hennes känslor för mig… om allt varit en lögn.
Hon har varit hemskt ledsen, och försökt ta ansvar… men också ibland gått i försvar och försökt vända på det till att mitt snokande var ett problem. Hon har sagt att hennes attraktion till mig svalnat senaste åren när jag frågade om detta… men att hon älskar mig och inte vill skiljas. Hon har haft panik när jag pratat om skilsmässa…

Jag har ordnat papper på sånt ekonomiskt vi varit överens om tidigare, muntligt. Så den stora summa jag lagt in i vårt hus regleras. Allt ör juridiskt korrekt och underskrivet, registrerat osv. Allt för att försöka skapa mig en sorts trygghet kring den biten att luta mig mot mitt i denna kris, som vänt uppochner på min tillvaro.

Vi har tagit hjälp av parterapi, och min fru har börjat jobbet med att ta ansvar. Hon har brutit kontakt med honom. Hon har avslutat deras affär… Det är väldigt jobbigt… men vi försöker just nu. Jag har kommir fram till att jag inte vill ta ett snabbt beslut om skilsmässa just nu. Jag vill först ge denna process en chans.

I samtalen kommer såklart en del av våra relationsproblem upp, och det framgår att frun tappat gnistan sen några år… älskar mig mycket, säger hon. Men jag är rädd det blivit mer vänskapligt. En bidragande orsak är att hon upplevt att jag tappat mitt driv, och blivit passiv hemmasittande. Vilket stämmer…

Jag har varit nedstämd senaste åren, och tappat sånt jag brukade älska att göra. Träning bland annat, och att socialisera. Jag har blivit ensam sen flytten till ny ort… inte lyckats knyta nya kontakter utanför jobbet.
Därför har jag nu bestämt mig för att göra föera ändringar, och göra sånt jag mår bra av! Måt som faktiskt redan bär lite frukt. Jag mår bättre, tränar och har börjat lära känna en granne med gemensamt intresse, och lär känna nytt folk via träningen bland annat, samt ett stort intresse för matlagning. Nåt jag faktiskt är jäkligt bra på, måste jag säga. Men… utan socialt umgänge på orten har jag inte kunnat bjuda nån på middag och umgås, som jag skulle vilja.

Det börjar nu ändras lite.

Så… det var min histora, så långt jag orkar berätta just nu! Det har bara gått ett par månader sedan stora bomben. Och jag är inte alls säker på om min framtid kommer vara med frun… men jag skulle vilja det. Hursomhelst måste jag nu bygga min självkänsla och tänka på mig. Och frun måste bära en hel del av ansvaret för arbetet med vår relation. Bygga den tillit och kärlek som är möjlig… så får jag se.

Jag måste också fundera på vad som är viktigt för mig… barn tex, som nu visar sig osäkert om hon alls vill ha…

6 gillningar

Det är bra att du fokuserar på dig själv och ditt eget mående nu.

I övrigt ligger det nära till hands att tänka att “En gång är ingen gång, två gånger är en vana!”

2 gillningar

Absolut. Så är det ju. Jag kände först en panik kring hennes svalnade känslor för mig. Som att jag måste ändra nåt för hennes skull.

Sen förbyttes det snart med tanken att nu är det minsan fokus på mig själv som gäller. Jag struntar i vad hon tänker kring det. Jag måste ta hand om mig, och skapa förutsättningar att må bra. Även om det är utan min fru.

Tanken slår mig ibland… att hon vet inte vad hon går miste om isåfall. En man som sköter det mesta i hemmet fast han jobbar heltid och frun bara deltid… är väldigt bra på att laga mat och skulle vilja ha barn… det finns säkert flera andra kvinnor som skulle älska de förutsättningarna… som kanske vill ha barn, och är lite yngre än mig, så de inte behöver ha samma panik som om de också vore snart fyllda 40, som jag.

Sen är det så att jag älskar min fru fortfarande… än så länge. Det är svårt, allting. Och just nu gör hon många saker rätt, lyssnar på mina behov bättre och anstränger sig mycket mer för vårt förhållande…

Och det är klart att jag ser ett tydligt mönster, vilket vi också tar hjälp att prata om. Hon tar nu hjälp av psykolog för att prata om sitt stora bekräftelsebehov bland annat…

Men, även om jag just nu känner att det inte är skilsmässa som gäller som enda lösning, så kan det snabbt ändras.

1 gillning

Det där med kärlek är ett underligt djur, särskilt i en sådan här situation. Jag tror kanske ofta att det är rädslan för det okända, att vara ensam eller ren fantomsmärta som gör att man klänger sig fast vid varandra, ofta alldeles för länge.

4 gillningar

Ja… intressanta tankar, som säkert ofta kan stämma. Men som i så många andra lägen när det gäller kärlek… hur tusan skiljer man på det som är äkta kärlek, eller fantomsmärtor eller rädsla för förändring? :smile:

Den som hade svar på det…

3 gillningar

Du och jag är lite i samma sits. Jag har en egen tråd som heter Bedragen.
Min man har smugit bakom min rygg och haft sex med en annan vid två tillfällen, men de också skrivit och hållit varandra varma om man säger så…
Han har mycket ångest just nu, säger att han aldrig velat något annat än att vara med mig. Men det är ju lätt att säga nu… Jag är så förkrossad att jag inte vet var jag ska ta vägen!
Ska inte ta över din tråd, men vet precis vad du går igenom!
Skickar all styrka till dig och hoppas att ni kommer ut starkare på andra sidan!

3 gillningar

Jag vet precis vad du går igenom. Skickar all styrka till dig!

1 gillning

Ja, det låter som du absolut kan förstå vad jag går igenom. Vi har ju visserligen inga barn att ta hänsyn till. Så de råd jag får har till större delen bestått i: lämna, du förtjänar bättre. Och: ni har inga barn, tur det hände nu…

Men… här är jag. Med lite barnlängtan, skaffat mig och frun drömhuset, och har i mina drömmar sett framför mig små söta barn som påminner om min älskade fru… bara för att nu känna att det kanske är en omöjlighet. Det är obeskrivligt tufft. Men… än så länge är parterapi en hjälp. Och jag pratar med psykolog själv också. För att få hjälp att hantera alla känslor, och stärka min självkänsla.

Jag är faktiskt värd att må betydligt bättre, och värd att leva ungefär det liv jag vill.

Vi ska på parterapi igen nästa vecka, och det ska bli bra känner jag.

Det är skönt att lufta sånt här med andra som upplevt liknande jobbiga situationer!

3 gillningar

Det här forumet är toppen! Så många fina och stöttande människor som finns här!

Vad bra att ni går på parterapi. Vi ska också göra det, bara vi får tag på dem. En timme om dagen har de telefontid och det verkar omöjligt att komma fram :confused:
Känner du att det ger något?
Ge inte upp, men de ditt eget värde! Som du själv skriver så förtjänar du att må bra.
Jag skrev det till min man idag när han frågade om jag ville lösa allt, absolut, men inte på bekostnad av min egen hälsa. Just nu är jag under isen, men har förstått här på forumet att tiden är vår bästa vän.

3 gillningar

Ja… jag har gått igenom frukransvärt jobbiga dagar, och veckor. Det är så mycket som skakats om… dessutom i och med att det verkar varit både fysisk och emotionell otrohet…

Vi har testat två olika ställen för parterapi. Jag jagade rätt på allt som fanns i regionen, mailade och låg på både privata och andra. Den första var tillräckligt bra i det akuta skedet. Sen hade vi hunnit få en tid till en av kommunen subventionerad familjerådgivning några veckor senare. Vi behöll klokt nog den tiden, och det visade sig vara väldigt bra! Han var otroligt mycket bättre. Nu ska vi på andra mötet där, och har fått en del bra verktyg och förhållningssätt av honom. Så det har hjälpt. Sen kommer det krävas tid och tålamod, samt bakslag… som det känns. Men gör allt ni kan. Nöj er inte med telefontiden. Sök hjälp vartän ni får den. Börja där.

3 gillningar

Ja vi håller ju på att jaga dem för att få till en tid, men det verkar lättare sagt än gjort…
Men vi måste börja där för att kommunicera. Han försöker verkligen, men jag har svårt att ta in allt just nu!

Vet precis alla känslor du går igenom, det är fruktansvärt och inget jag önskar någon!

3 gillningar

Testa att maila och ring även andra, privata om det är så, om ni inte får tag i dom ni jagar.

Sen är några av tipsen vi fick ganska simpla till en början. Det kanske enklaste var att den som svikit ansvarar för att boka tider för terapi. Men också att kolla med den svikna hur stort behov av att prata man har. Och därefter boka in tider vi ska samtala med varandra om det här jobbiga. Max 45 minuter till en timme åt gången, och aldrig efter kl 21 på kvällen, eller innan jobbet på morgonen.

Det har hjälpt oss få tid avsatt för det här, utan att sabba all chans till sömn och chans att funka normalt på jobbet. Så som jag hade det första två-tre veckorna… känslorna kom över en när man skulle somna. Och många jobbiga samtal i sängen. En plats man vill ha lite fredad från sånt om det går.

I instruktionerna ingick att hon måste ha överseende med att jag kan behöva ställa samma jobbiga frågor igen, att jag har en massa jobbiga känslor… att störst ansvar för att se till att vi sköter detta måste vila på henne.

Hoppas ni får tag i nån terapi snart!

2 gillningar

Tack! Jag ska göra det.
Tack för att du delar med dig av tipsen. Det låter klokt ändå! Jag är nog som jobbigast precis när vi ska sova, då drar allt igång lite extra i huvudet och jag har väckt min man ett flertal gånger av min panikångest. Jag blir både ilsken och iskall samtidigt som jag har ett så stort behov av att få krypa in i hans famn. Inte helt lätt för honom att veta hur han ska förhålla sig, det förstår jag. Men han pratar lugnt, hjälper mig att andas, pussar mig ömt och erbjuder vatten. Det har räckt ganska bra, just att han finns där. Tryggt och lugnt, svarar på samma frågor om och om igen…
Tack! Ska göra nya försök imorgon igen!

2 gillningar

Ja, i början tror jag inget hade hjälpt, för att sova bra. Men nu efter 2-3 månader med detta sover jag bra i alla fall. Och vi har fått lite bättre rutin på att prata på ett sätt som kanske hjälper oss bättre. Mig i alla fall.

I början fick jag en panikångestattack en gång. När frun inte pallade ett jobbigt samtal sent på natten, och jag bara kände att jag var tvungen att prata. Aldrig känt så förut… var skrämmande. Men då tog hon i alla fall hand om mig.

Tror det är jobbigare att behöva ha samtalen för min fru just nu. För mig är de dock helt nödvändiga.

Jag kämpar fortfarande mot impulsen att snoka ibland, för att se om det hon lovar stämmer. Som att ha brutit kontakten helt, mm.

Så kommer det nog vara ett tag. I inledande skedet skrev jag till honom i ilska. Utkrävde lite svar. Många jobbiga impulser då… jag har lättare att känna ilska mot honom, när frun förtjänar den lika väl… men det kanske är naturligt.

3 gillningar

Skönt att du börjar få distans till det. För mig har det bara gått tre veckor (imorgon).
Fint att ni har fått till ett sätt att prata som fungerar, det kanske blir en vändning för er detta!

Jag tog fram hennes nummer häromdagen. Sa det till mannen också och han nästan uppmanade mig att ringa, sa att han inte skulle förlora på det utan att mina tankar och fantasier är värre än verkligheten. Jag lät bli att ringa.
Har faktiskt inte känt så mycket ilska mot henne, det var han som tog de här idiotiska besluten!

3 gillningar

Ja. Jag kämpar lite med att tänka så. Att det främst är fruns fel. Vet att hon varit ganska drivande… men han har också uppmuntrat till att alls tänka tanken att vara otrogen, när hon hade fått attraktion för en annan man för några år sedan. Förstår att min fru har anförtrott sig till den här jäkla mannen, som en vän då. Det har lett till att de börjat prata om sex och gå lite över gränser till slut. Säkerligen lett till att de tog steget och gick förbi så många gränser till slut.

Han har dessutom sambo, och barn… jag har tänkt jag borde kontakta hans sambo. Men känner också att jag inte riktigt vill vara den som gör det. Plus att det, om jag får vara lite egoistisk inte skulle göra min situation bättre alls just nu.

Men… med det sagt så. Skulle de fortsätta ses, eller göra nåt igen… och får jag reda på det… då finns inga hinder för mig. Då skulle jag utan att tveka kontakta hans sambo och lämna min fru. Det skulle jag inte kunna acceptera utan jobbiga konsekvenser för de båda. Och… skulle vi gå isär trots våra försök… då tror jag också jag skulle berätta allt för hans sambo. Skulle inte finnas hinder längre, för mig. Ingen anledning hålla på den hemligheten.

1 gillning

Ja det är så klart aldrig ens fel Ibsen här situationen… Jag har också varit med och bidragit till situationen, men för mig är det aldrig någon lösning att ligga med någon annan. Jag är liksom mer för att prata med varandra :wink:

Vad säger din fru nu? Satsar hon på dig och er helhjärtat?
Samma här, händer det en gång till att han ens överväger tanken så är väskan packad inom en minut!

1 gillning

Min fru säger i alla fall att hon satsar helhjärtat, men… jag känner mig inte helt övertygad om det.

Ibland känner jag en rädsla för att hon mer är rädd att förlora det liv hon lever med mig. Behöva ändra levnadsstandard liksom… är så svårt att veta…! Inte så att jag är jättetät, men jag gick in med en hel del pengar i huset, så vid en bodelning skulle hon inte få jättemycket.

Jag skulle ha råd bo kvar i hus, kanske köpa ut henne ur huset om vi skulle komma överens. En del av mig tänker att hon kanske är rädd för det… och därför försöker intala mig att hon verkligen vill försöka.

Bland det jag läste när jag snokade, och fick reda på vad som pågick var att hon visserligen älskar mig, men kanske inte är kär… och har tappat attraktionen sen ett tag… det är därför väldigt svårt att känna trygghet nu för mig… kan hon få tillbaka attraktionen ens…? Eller mår jag bättre av att lämna, och börja om?

Åh det är så svårt det där. Tankarna snurrar och man blir inte klok av någonting. Lägg därtill den enorma smärtan man känner av att bli bedragen och sårad av den man älskade och litade på mest…
Det är svårt med ekonomin idag, särskilt med tanke på inflationen osv. Den påverkar även mig. Det känns hemskt om barnen ska få en sämre standard liksom…

Jag tror att ni kan lösa det där. Vi har mest bara varit föräldrar, tappar bort varandra i all prioritering kring barnen. Men nu har vi sån attraktion till varandra, bättre sex än någonsin nästan och det känns som att vi båda är mer lyhörda och inkännande. Vi tog nog varandra en hel del för givet och är mer rädda om varandra nu när vi vet vad vi kan förlora. Men samtidigt är jag så enormt sårad att jag inte vet varken ut eller in.
Fokusera på varandra, skapa nya minnen, unna er att åka iväg, gör sådant som ni tycker är roligt. Sitt nära varandra, laga mat tillsammans, visa genuint intresse för varandra. Då tror jag attraktionen hittar tillbaka.

Egentligen känner jag att det skulle göra ondare att förlora honom och vår familj, än vad det gör att stanna och kämpa. Men kan jag släppa detta och acceptera det som blev?

Hmm… vi har bara haft sex en enda gång sen allt det här hände… det börjar kännas jobbigt faktiskt… det är det som också gör att jag känner mig så tveksam till att hon kan känna tillräcklig attraktion igen… vi hade dock sex titt som tätt innan allt uppdagades… känns så jobbigt ifall det inte börjar funka snart igen…

Känner mig så bortvald och oattraktiv… :disappointed_relieved:

Känns också så sjukt på nåt sätt… att det dög att ligga med honom… men nu finns det knappt en chans hon ligger med mig… hon brukade ta hand om mig rätt ofta också, på hennes initiativ… men nu är hon inte ens nära att beröra mig där… förutom ett enda tillfälle, och det var när vi var iväg på spa… en resa planerad innan allt uppdagades. Svårt att beskriva… men det känns skitjobbigt.

2 gillningar