Bodelning

Jag undrar om någon här inne har gjort en bodelning som har enskild firma som kan hjälpa mig med lite frågetecken jag har.
Vi har skilt oss, huset är nu sålt (vi ägde 50% var) Det som nu är kvar är bodelningen av tillgångar… Inga lösören så som möbler och dylikt.
Mitt ex hävdar att han har rätt till hälften av allt mitt så som fonder, sparkonton, privata pensionssparandet, pengarna i min enskilda firma.
Jag har av banken fått mina saldon jag hade vid brytpunkten och även bett mitt ex att plocka fram alla papper från brytpunktsdagen ocg får bara till svar att jag är dum i huvudet som tror han har några tillgångar då han varit sjukskriven långa perioder i flera års tid…Jag tänker ju givetvis inte gå med på någon form av uppdelning innan jag sett hans tillgångar. Det jag dock har gjort är att efter brytpunkten betalat honom sjuttiofemtusen kronor för vår personbil då han inte ville behålla den. Så den måste ju vara avräknad?
Men nu till min stora fundering som jag hoppas någon här inne har erfarenhet av eller vet hur det går till. Jag har som sagt enskild firma. Jag har inga anställda, ingen lagerlokal, utrustnnig eller liknande. Jag har en bil på leasing som avtalaet inte löpt ut på. Ingenting annat.Jag hyr ut mig själv till olika företag genom min f-skatt Dom pengar jag har på mitt företagskonto är ju rörliga pengar in och ut. Alla pengar där är ju inte “färdiga, skattade osv.” Hur kan man särskilja det och har han rätt till såna pengar i enskild firma? Jag tänker i ett aktiebolag kan man väl tex. kräva aktier?

Som delägare av aktiebolag så vet jag att vid bodelning så är det värdet av bolaget som är av intresse. Jag krävdes på en äktenskapsförord för att förhindra en värdering av bolaget pga en skilsmässa. Värdering av bolaget kan vara jobbigt och ta tid.

Summa summarum, ska bolagets värde in i en bodelning så får det värderas.

Men så länge ni inte har en bodelningsförättare utan löser bodelning själva eller mha en jurist eller advokat så kan ni komma överens om vad som helst för värde av bolaget. Även det övriga som ni vill bodela är ni fria att bodela värdesatt till vad ni vill, men eftersom båda måste va överens så blir det någon form av konsensus som styr det.

1 gillning

Som @AndersK säger, om man är överens så kan man dela hur som helst. Och det är bolagets värde som ska delas.

När jag och mitt x separerade så tog vi värdet av bolaget vid senaste deklarationen och delade på. I ditt fall, om ni är mindre överens, så får du väl göra en låtsasdeklaration för att stämma av värdet vid brytpunkten. Det som finns på kontona i bolaget är ju ganska ointressant då de kanske är en del i skatteskuld mm.

Självklart ska du få se hans saldon. Om han inte har något så lär det ju vara lätt…

Är ni inte överens vilket det inte alls låter som, då tycker jag att du omgående ska kontakta en jurist som är specialiserad på den typen av bodelningar med företag osv ingående.

Om inte för bodelninsavtalets skrivande (även om jag gärna hade haft hjälp med det för att få allt korrekt vid första försöket) så iaf för juridisk giltiga och korrekta råd/instruktioner om vad som gäller i ert fall för att minimera allt krångel under processens gång :muscle: :v:

1 gillning

Namnet till trots, enskild firma, så är det inte enskild egendom… Utan eventuella värden ska ingå i en bodelning vid skilsmässa. För att hitta eventuella värden så är det brukligt att göra någon form av värdering.

När det gäller mindre bolag/firma, och i ditt fall enmans-företag. Så brukar man ofta gå på det som kallas för substansvärde. Då utgår man från bolagets faktiska balansräkning (tillgångar och skulder) och bokförda värden. Inte helt olikt “resten av en bodelning - den privata “balansräkningen” av tillgångar och skulder”. Men att man även jämför bokförda värden med potentiellt marknadsvärde…

Av det lilla du beskriver så låter det inte som att bolaget har några större tillgångar (i form av utrustning, lager av produkter etc), ej heller några större skulder (!?). Den största tillgången är du (!). Det som låter mest att kunna komma ifråga är firmas ftg-konto (pengar). Men som du säger så är det inte nödvändigtvis att dessa bara skall delas 50/50, då det kan finnas skatter och avgifter som firman skall betala.

har du någon som hjälper dig med ekonomin i firman (redovisningsbyrå, revisor eller liknande) så skulle jag rådgöra där, kanske även med din bankkontakt. Kanske även en jurist, för att få diverse avtal på plats.

Ibland brukar man säga att när boet är utrett så kan det vara läge att “lyfta in bolaget” och dess värdering.

1 gillning