Hjälp med bodelning

När man skiljer sig eller separerar måste en bodelning göras. Bodelningen skrivs ner i ett så kallat bodelningavtal. När det signerats är bodelningen färdig och man kan gå vidare med sin egen ekonomi.

Här beskriver vi vilka alternativ som finns, om ni behöver hjälp och vad de olika alternativen kostar.

1 Traditionell advokatbyrå

Pris: Varierar men ett vanligt ärende där båda parter är överens kostar runt 7000 kr – 20 000 kr. Ibland erbjuds fast pris men oftast debitera en advokat 1000 kr – 3000 kr kr per timme.

Är ni inte överens om vem som ska ha vad måste du ansöka om en bodelningsförrättare. De flesta brukar ta hjälp av en advokat som agerar ombud i tvisten. Men du kan ansöka om bodelningsförrättare själv. Tingsrätten utser en opartisk advokat som bodelningsförrättare. Kostnaden måste ni stå för själva och oftast kräver advokaten betalt i förskott.

2 Online bodelningsapp/verktyg

Majoriteten av alla som är överens om sin bodelning använder idag en onlinetjänst. Det är ett bodelningsverktyg/app ni fyller i era uppgifter i och därefter får ert bodelningsavtal skapat automatiskt. Det fungerar bara om ni är överens.

Pris: Se nedan.

De största bodelningsverktygen:
Lexly.se – 1795 kr
Aatos.app – 1695 kr

Företag: Lexly.se Aatos.app
Pris: 1795 kr 1695 kr
Support: Ja Ja
Specialiserad på bodelningar: Nej Nej

3 Skriv bodelningsavtalet själv

Det finns ingen lag som säger att ni inte kan skriva bodelningsavtalet själva. Men det är ganska svårt att få rätt, speciellt med skatteuträkningar etc. Lätt att det blir fel. Banken måste också godkänna ert bodelningsavtal om någon av er har bolån, ni äger en bostad tillsammans osv. Har ni ont om pengar rekommenderas att ni åtminstone en av bodelningsapparna ovan och lägger er energi på allt annat ni behöver ta tag i kring er skilsmässa/separation.

372 000+

Inlägg i forumet

25 000+

Besökare per månad

12+

År online