​Vilken slags ansökan behövs för skilsmässa?

Ansökan på nätet. Ett populärt alternativ är att använda sig av www.SkilsmässaOnline.se.

Äktenskapsskillnad är det juridiska namnet för att skilja sig. Om båda är överens om skilsmässan så kan man använda: "Standardpaketet". Om det enbart är den ena av makarna som vill skiljas ska man använda: "Stämningspaketet". Man behöver inte skriva anledningen till varför man väljer att skilja sig.

Två olika versioner för olika typer av skilsmässa

Om man är osäker på hur man ska fylla i formuläret kan man kontakta deras jurist för att få hjälp. Man ansöker hos den tingsrätt som kommunen som man bor i tillhör. För att tingsrätten ska handlägga en ansökan om skilsmässa måste man också betala en avgift på 900 kr. I dokumenten som ska sänds till domstol ska man skriva en mängd olika uppgifter.

Man ska skriva personuppgifter och om man har barn tillsammans. Det ska även anges om man vill ha betänketid på sex månader. Betänketiden kan vara bra att ha om man till exempel är osäker över sitt val. Om man vill skiljas direkt kan man som huvudregel ange detta för att slippa betänketiden. Såvida man inte bor tillsammans och har barn under 16 år då är betänketiden obligatorisk. Man kan även begära att få bo kvar i det gemensamma hemmet efter skilsmässan. Många av de övriga saker som kan tas med i ansökan handlar om ens gemensamma barn. Det kan handla om ifall man vill ha ensam vårdnad om ens barn eller om man vill ha underhållsbidrag från den andre maken. Det kan också handla om hos vem av föräldrarna barnen ska bo hos i framtiden och hur ofta de ska träffa sin andra förälder.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 0

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!