Vart hittar jag ansökan för skilsmässa?

Hitta rätt papper

När ni har bestämt er för att skiljas så är det första steget att skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad. Äktenskapsskillnad är det juridiska ordet för skilsmässa vilket kan vara bra att veta. För att ni ska kunna genomgå en giltig skilsmässa är det viktigt att rätt information skickas in till den tingsrätt den kommun där ni bor tillhör. Ni kan anlita en erfaren jurist som vägleder er genom hela processen.

Ansökan om skilsmässa

Det kan till en början kännas ovisst om hur man ska gå tillväga för att lösa den praktiska biten när man väl har tagit beslutet att skiljas. Det praktiska – vilka dokument som ska användas och vilken information som ska fyllas i – ska inte behöva ta mer plats än den känslomässiga biten.

Är ni båda överens om en skilsmässa så skickar ni in en "gemensam ansökan om äktenskapsskillnad". Är det endast den ena parten som vill skiljas så kan den maken skicka in en "ansökan om stämning angående äktenskapsskillnad". Är ni inte överens så kommer en betänketid på minst 6 månader att påbörjas när den maken som inte vill skiljas har blivit delgiven den andra partens ansökan.

Allt detta regleras i 5 kap. äktenskapsbalken som ni kan hitta här.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 0

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!