Så här skiljer du dig i USA

USA har både delstatliga och nationella (federala) lagar. Lagar som rör familjen, inklusive skilsmässa, styrs av den delstat där familjen bor. Varje stat har sin skilsmässolag.

Skilsmässoprocessen i Förenta staterna

Oavsett vilken stat i USA du befinner dig i är den övergripande processen för att skilja sig likartad.

  1. Du måsta ansöka hos den lokala tingsrätten (local county court) och ange att du vill ha skilsmässa. Ibland har delstaten speciella blanketter som du bör använda, men en del stater har inte det. En del i den här inledande processen är att sammanställa ekonomisk information om paret.
  2. Delge din make/maka skilsmässoansökan. I USA, som i många länder, måste man överlämna skilsmässohandlingarna genom en särskild process kallad "service". Kraven på delgivning varierar mellan olika delstater.
  3. Ge din make/maka möjlighet att "besvara" skilsmässoansökan. Din make/maka är skyldig att besvara ansökan om skilsmässa. Underlåtenhet att svara kan resultera i försummad inställelse, vilket troligen leder till negativa konsekvenser för maken/makan.
  4. Fördela egendom och bestämma vårdnad och underhåll för barn. Den viktigaste delen av en skilsmässa är att dela upp egendom och bestämma hur en skilsmässa ska påverka eventuella familjemedlemmar. Den här processen kan vara känslomässigt laddad och utmanande. Om paret inte kan komma överens kan en domare dela upp egendomen och besluta om vårdnaden om barnen åt dem.
  5. Skriva under de slutgiltiga dokumenten. När paret har beslutat om villkoren för skilsmässan är det dags att skriva under de slutgiltiga dokumenten och fastställa skilsmässan juridiskt. Även denna process kan slutföras av en domare.

Par anlitar ofta sina egna separata advokater för att hjälpa dem med skilsmässoprocessen. Eftersom varje delstat har sina egna lagar kan skilsmässoprocessen vara utmanande – att anlita en advokat är alltid en bra idé.

Kan jag skiljas i Sverige?

Många gånger kan ni skiljas i Sverige även om ni gift er utomlands. I så fall gäller er skilsmässa i Sverige oavsett om ni fortfarande är registrerade som gifta utomlands. Kontakta en jurist för att se om ni kan skiljas i Sverige.

När ni fått er dom på skilsmässa i Sverige så godtar många andra länder den svenska domen på skilsmässa och det räcker att ni visar upp domen i utlandet för att bli registrerade som skilda där också.

www.SkilsmässaOnline.se är Sveriges största juristbyrå för skilsmässor och har ett paket kallat "Utlandspaketet" som är till för liknande fall. Fast pris och ni kan beställa det online. Visar det sig att ni inte kan skiljas i Sverige så kostar det er ingenting.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 5.0

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!