Så här skiljer du dig i Spanien

Skilsmässan, den juridiska förklaringen av ett äktenskaps upplösning, kan lämnas in av en eller båda makarna, och för att välja de spanska domstolarna som har jurisdiktion, kommer man undersöka bostad eller nationalitet på åtminstone en av parterna enligt förordningen Regulation 2201/2003 (cfr. Art. 3.1).

Det spanska systemet kräver endast tre månader av äktenskap för att parterna ska kunna ansöka om skilsmässa.

Det finns två typer av skilsmässa och några variationer av mindre betydelse. I princip kan makarna vara överens om att avsluta äktenskapet och vilja nå en överenskommelse om de stora frågorna som kan vara kontroversiella (underhållsbidrag, vårdnad av barn, besök och andra föräldrarättigheter, användning av den gemensamma bostaden, avveckling av gemensamma tillgångar).

Båda makar skulle ansöka om skilsmässa, vanligtvis representerade av en gemensam advokat och en åklagare (Procurador), som är ansvarig för den juridiska delen och i stort sett presenterar dokument.

Den obestridda skilsmässan kan få motstånd av justitiekanslern (Attorney General) om överenskommelsen kan skada barnens rättigheter. Om detta inte är fallet kommer parterna ratificiera separationsavtalet (Convenio Regulador), som kommer reglera familjeförhållanden efter äktenskapets slut.

Om det varken finns barn eller funktionsnedsatta anhöriga kan det gå ännu enklare, genom en relativt kort och billig process med hjälp av rättsliga sekreterare eller notarier.

Den omtvistade skilsmässan å andra sidan är en svår och långdragen process som vanligtvis innebär tillfälliga åtgärder för att säkra medel till den svagare sidan och barnen, en hel del bevis relaterat till den allmänna situationen för både käranden och svaranden, samt möjligheten att överklaga domarens beslut. (cfr. Civil Code, st.art 85)

När åtminstone en av makarna är utländsk är det rimligt att pröva alternativa lösningar på tvisten – medling – för att underlätta kontroversen.

Kan jag skiljas i Sverige?

Många gånger kan ni skiljas i Sverige även om ni gift er utomlands. I så fall gäller er skilsmässa i Sverige oavsett om ni fortfarande är registrerade som gifta utomlands. Kontakta en jurist för att se om ni kan skiljas i Sverige.

När ni fått er dom på skilsmässa i Sverige så godtar många andra länder den svenska domen på skilsmässa och det räcker att ni visar upp domen i utlandet för att bli registrerade som skilda där också.

www.SkilsmässaOnline.se är Sveriges största juristbyrå för skilsmässor och har ett paket kallat "Utlandspaketet" som är till för liknande fall. Fast pris och ni kan beställa det online. Visar det sig att ni inte kan skiljas i Sverige så kostar det er ingenting.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 3.17

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!