Så här skiljer du dig

Skilsmässa i praktiken

Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa eller en stämningsansökan. Denna ska tillsammans med ett personbevis för skilsmässa samt ev. en del andra handlingar skickas till din tingsrätt.

Om du har barn under 16 år eller om bara en av er vill skiljas kommer ni få betänketid på minst 6 månader efter det att tingsrätten tagit emot er ansökan om skilsmässa. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra. Men det finns vissa undantag från denna regel. Hör med jurist.

I er ansökan ska bl.a. frågor kring vårdnad och kvarsittningsrätt tas upp. Blir ni tilldelade betänketid så måste ni efter sex månader även skicka in en fullföljdsansökan. Görs inte detta så förblir ni gifta.

Ni behöver dela upp era tillgångar och skriva ner detta i ett bodelningsavtal.

Vem kan hjälpa dig att skiljas?

Det finns 3 olika sätt.

Ni kan antingen försöka ta hand om allt det juridiska själva, använda SkilsmässaOnline.se eller besöka en traditionell advokat.

1. Göra det själv

Det finns ingen lag som säger att man måste ta hjälp av någon för sin skilsmässa. Ni bestämmer själva om ni har tid att sätta er in i juridiken och allt pappersarbete. Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden, så kan ni spara pengar.

Er skilsmässoansökan skickas till tingsrätten. Tänk på detta om ni vill hantera er skilsmässa själva:

2. Använd Skilsmässa Online

På www.SkilsmassaOnline.se kan du hantera din skilsmässa online. Fyll i dina uppgifter på deras hemsida så ordnar de med din skilsmässa direkt. De har ett lågt, fast pris på skilsmässor och har hjälpt folk att skiljas online sedan år 2003. Det är nog det lättaste och smidigaste sättet att skiljas på idag.

Ni slipper dyra timtaxor och långa väntetider. Rekommenderas.

3. Anlita advokatbyrå

Du kan även kontakta en advokatbyrå. Detta rekommenderas om ni bråkar om vårdnad av barn och ägodelar. Då kommer ni behöva ha någon som kan representera er i tingsrätten. Lokala advokater är mycket bättre än t.ex. SkilsmässaOnline.se för detta. Du hittar ett stort antal advokater i telefonkatalogen. Välj någon som är specialiserad på familjerätt. Tänk på att det är dyrt med vårdnadstvister.

Advokatbyråer hittar du här: www.gulasidorna.se eller på Advokatsamfundets hemsida: www.advokatsamfundet.se (använd deras sökfunktion).


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.4

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!