Så här skiljer du dig i Finland

Skilsmässa är en situation när äktenskapet avslutas medan båda makarna lever. Ansökan om skilsmässa kan göras av båda parterna eller även av bara den ena maken. Man behöver ingen speciell anledning till det. Här är några tips om hur man fullföljer skilsmässoprocessen. Man måste fylla i en skilsmässoansökan. Det kostar ungefär 80 euro. Den kan skickas in via post, fax eller e-post. Du hittar ansökningsformuläret här.

När man har fyllt i ansökan skickas den in till ens egen eller makens lokala tingsrätt (käräjäoikeus på finska). Tillgängliga postadresser och kontaktuppgifter finns här.

För kännedom, så upplöses äktenskapet slutligen av ett beslut i domstol. Det spelar ingen roll om din make inte vill skiljas.

När du har skickat in ansökan påbörjas en prövotid på 6 månader. Skilsmässa kan godkännas efter en omprövningsperiod på sex månader eller om makarna har levt separat under de senaste två åren utan avbrott. I så fall krävs inte den 6 månaders prövotiden.

Kom ihåg att du inte behöver ange någon anledning till domaren om varför du vill skiljas.

När den 6 månaders prövotiden är över påbörjas nästa steg, Begäran om skilsmässa måste göras innan ett år har förflutit sedan den 6 månaders prövotiden. Du måste göra om samma procedur, skicka in en ansökan om skilsmässa. Detta kostar ungefär 45 euro.

För ytterligare upplysningar, besök följande sida.

Alternativt kan du få hjälp från din lokala socialtjänst, som kan hjälpa dig att tänka ut lösningar på din situation om du har barn.

Kan jag skiljas i Sverige?

Många gånger kan ni skiljas i Sverige även om ni gift er utomlands. I så fall gäller er skilsmässa i Sverige oavsett om ni fortfarande är registrerade som gifta utomlands. Kontakta en jurist för att se om ni kan skiljas i Sverige.

När ni fått er dom på skilsmässa i Sverige så godtar många andra länder den svenska domen på skilsmässa och det räcker att ni visar upp domen i utlandet för att bli registrerade som skilda där också.

www.SkilsmässaOnline.se är Sveriges största juristbyrå för skilsmässor och har ett paket kallat "Utlandspaketet" som är till för liknande fall. Fast pris och ni kan beställa det online. Visar det sig att ni inte kan skiljas i Sverige så kostar det er ingenting.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.0

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!