Så här skiljer du dig i Danmark

Danmark har en av världens högsta skilsmässafrekvenser. Det kan vara en av anledningarna till att få en skilsmässa är en jämförbart enkel och billig process där.

När ett par har beslutat att de vill få ett slut på deras äktenskap finns det två olika alternativ. Du kan antingen ansöka om hemskillnad eller en omedelbar skilsmässa . Om du väljer separationen så är endera parten fri att genomföra skilsmässan när som helst. Detta är naturligtvis så länge som de två parterna är överens om skilsmässan.

Om den ena parten inte samtycker till att skiljas så kan den andra parten ansöka om en separation och sedan, efter en väntetid på 6 månader, en skilsmässa. Det finns dock vissa undantag från denna regel, om motparten har "misskött " den andra parten kan ansökan göras för en omedelbar skilsmässa. Undantagen är äktenskapsbrott , åtminstone två års separation före ansökan, bigami, våld i hemmet, eller att en förälder olagligt har fört parets barn utomlands.

Enkelt och billigt

I Danmark ansöker du inte om skilsmässa vid en domstol. Istället ska din ansökan skickas till den danska statsförvaltningen. Myndigheten kallas Statsforvaltningen. Du kan hitta ansökan här.

I ansökan måste du ange ditt namn, födelsedatum och ditt danska socialförsäkringsnummer, om du har ett. Du måste också betala avgiften, som för närvarande är 420 DKK för en separation, och en ytterligare 420 DKK för skilsmässan. Om du inte kan komma överens om villkoren, exempelvis vårdnad av barn, finns det en extra avgift på 950 DKK. I det här fallet kommer du först att kallas in till Statforvaltningen för medling, och som en sista utväg kan du så småningom behöva ta ditt fall till en domstol som Tingsrätten i Köpenhamn.

Kan jag skiljas i Sverige?

Många gånger kan ni skiljas i Sverige även om ni gift er utomlands. I så fall gäller er skilsmässa i Sverige oavsett om ni fortfarande är registrerade som gifta utomlands. Kontakta en jurist för att se om ni kan skiljas i Sverige.

När ni fått er dom på skilsmässa i Sverige så godtar många andra länder den svenska domen på skilsmässa och det räcker att ni visar upp domen i utlandet för att bli registrerade som skilda där också.

www.SkilsmässaOnline.se är Sveriges största juristbyrå för skilsmässor och har ett paket kallat "Utlandspaketet" som är till för liknande fall. Fast pris och ni kan beställa det online. Visar det sig att ni inte kan skiljas i Sverige så kostar det er ingenting.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.75

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!