Är din partner otrogen!?

Sex tecken på att din partner är otrogen på Facebook.

Otrohet handlar inte bara om att gå bakom ryggen på sin partner och ha en sexuell relation med någon annan. Otrohet kan se ut på många olika sätt, till exempel genom att dölja ett hemligt bankkonto eller flirta med andra. Efter sociala mediers intågande och genomslag i samhället har en ny typ av otrohet gestaltat sig, nämligen flirtar online och framförallt på sociala medier som Facebook. Forskningsstudier har visat att du som är aktiv på Facebook och Twitter löper större risk för problem i din relation, vilket kan leda så långt som till otrohet och skilsmässa.

En mildare flirt är ofta ytlig och flyktig. En sådan flirt kan vara oskyldig och behöver inte nödvändigtvis oroa. En sådan flirt varar inte heller särskilt länge. Men när det handlar om sociala medier, sms och mejl, där kommunikationsmöjligheterna är konstanta dygnet runt, kan frestelsen bli stor och tillgänglig på ett annat sätt, inte minst vad gäller att få sitt bekräftelsebehov tillgodosett. Du kanske ställer dig frågan: är min partner otrogen? Men frågan, eller för den del svaret, är inte så svart eller vitt som man kan tro.

Att inte veta kan vara jobbigare än veta ibland

Nedan följer sex tecken på att din partners aktivitet på internet kan hota er relation. Nedan använder vi mannen som exempel, men givetvis kan otrohet gälla alla oavsett kön och sexuell läggning. 

  1. Han får meddelanden under alla dygnets timmar, natten inkluderad. För 20 år sedan, om en vän eller medarbetare hade hört av sig till dig klockan 23 när du var på väg ner i sängen, hade du antagligen ryggat tillbaka och tyckt att detta var märkligt. Det är nya tider nu och våra smartphones har bidragit till denna förändring. Idag är detta normalt och accepterat, och ibland förväntar man även ett svar tillbaka oavsett om klockan närmar sig midnatt. Ett vanligt meddelande från en vän sent på kvällen, eller under natten, behöver inte vara något konstigt eller framkalla någon oro hos dig. Men när smartphonen tar överhand varje kväll innan läggdags, och när han frenetiskt ligger och skriver meddelanden, då kan det vara dags att börja oroa sig. I värsta fall kanske du redan spelar på andrafiolen i en relation. 
  2. Han är ofta förlorad i sina konversationer på sociala medier. Han delar heller aldrig med sig av dem till dig. Smartphone och beroende till denna kan vara ödestiget i en relation. När din partner skrattar för sig själv, upptagen i sin mobil och vägrar dela med sig av detta skapas en mur mellan er två. Och nej, man ska inte förvänta sig att behöva dela med sig av allting som händer online. En viss sekretess har alla rätt till. Men om hans digitala konversationer ofta stöter bort dig, då kan hans engagemang, uppmärksamhet och prioriteringar vara på någon helt annan person än dig. 
  3. Han skyddar sin smartphone från att du ska komma i närheten av den. Ofta på ett sätt som gränsar till ett maniskt beteende. Han kanske stänger ner chattfönster eller vänder smartphonen upp och ner varje gång du närmar dig den. Detta är ett tydligt varningstecken att något inte står rätt till. Vad döljer han? 
  4. Du vaknar och ser honom vara inne på Facebook, men så fort han upptäcker dig lägger han snabbt bort smartphonen. Forskning har visat att fler och fler människor sover nära sina smartphones och med dessa tillgängliga i stort sett hela tiden. Detta har visat sig bidra till dåliga sovvanor och en störd nattsömn. Sannolikheten kring att ha privata Facebook-konversationer mitt i natten har också ökat. Om din partner döljer att han är inne på sin smartphone när du vaknar; ställ frågan varför. 
  5. Du ser människor som kommenterar, och skriver interna skämt, på hans Facebookvägg. Men du vet inte vilka detta är. Du har egentligen ingen aning. Visst, många människor känner inte ens alla sina egna Facebookvänner, och än mindre sin partners Facebookvänner. Alla kan ha kollegor, gamla klasskompisar eller flyktigt bekanta som vänner på Facebook, som vår partner inte har en aning om vilka de är utifrån enbart namnet. Men om någon på en mer frekvent basis kommenterar på din partners Facebookvägg, och dessutom har använder sig av humor och intima anspelningar, kan det vara läge att ifrågasätta vem denna person är och vilken relation de egentligen har sinsemellan.
  6. Han blir defensiv kring hur mycket tid han tillbringar med sin smartphone, och kanske till och med anklagar dig för dåligt uppförande. Han kan inte försvara sig själv kring den tid han tillbringar online när du ställer honom mot väggen. Om din partner gör något som han vet att han inte borde kanske han också går hårt fram i en argumentation, eller oftast; intar en mer defensiv ståndpunkt för att bygga upp ett försvar. Han kanske inte ens vill diskutera sina onlinevanor, eller så är han snabb att säga att dina onlinevanor är mycket värre än hans och att du borde sköta ditt. Hur som helst, varför skulle han bli helt passiv alternativt upprörd kring detta, en enklare fråga? Antagligen för att han döljer något.

Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 3.33

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!