Varför vi dras till personer med narcissistiska drag

Förstå varför du dras till dåliga partners

Många människor har någon gång i livet inlett en intensiv relation med en narcissist eller en person med narcissistiska drag. Andra har stött på dem och känt en otrolig dragningskraft och fascination men varit förskonade från en vidare kontakt. Men vad är det som gör att vi så lätt dras in i karusellen av teater, charm, manipulation, känslolöshet och en ofta smärtsam otrohet?

Narcissistisk personlighetsstörning

Allt narcissisten gör och säger är någonting annat än vad han eller hon egentligen menar och vad det utåt ser ut att vara. Det handlar om en person som är otroligt skicklig på att genom olika spel manipulera andra människor i sin omgivning och som i starten av en relation uppträder väldigt charmigt och självsäkert. Det är personer som ofta upplevs som attraktiva och som dessutom är väl medvetna om det. En hel del forskning har gjorts på fenomenet narcissism och personerna som bär på dessa egenskaper. En narcissist är en individ med en överdriven syn på sig själv och sin egen förmåga. Inom psykiatrin finns en diagnostisering som beskriver narcissistisk personlighetsstörning, där personen förutom den överdrivna självbilden även har ett stort behov av att befinna sig i centrum. Dessutom med en stor brist på empati för andra människor, både främmande och nära bekanta. En naturlig narcissism bär vi alla mer eller mindre på, det vill säga känslan av att andra människor tycker om oss. Men en äkta narcissist är ingen du vill inleda en relation med.

Narcissister ofta populära

En narcissist verkar till en början mycket sympatisk och tilldragande med en stor portion självförtroende och charm. Det första intrycket är ofta mycket gott, en välklädd och vältalig person som vet vad han eller hon pysslar med. Det är en person som vet vad han eller hon vill, och som andra människor gärna följer efter och ser som en naturlig ledare. Det kan låta som goda egenskaper, men gräver man djupare i narcissismens egocentriska värld fallerar den illusionen. Eftersom en narcissist är mån om att bli omtyckt och beundrad ligger en stor del av fokuset på ett välskött yttre, och det är viktigt att göra en god presentation av sig själv. Det är som sagt lätt att ryckas med av en sådan personlighet, och stilen kan vara allt från befallande till en påkopplad charm med tillhörande leende. Gemensamt för alla är att andra människor ofta verkar vilja vara nära och lära känna dessa personer. En narcissist har ett förhållningssätt som gör att den andra personen upplever det som att all uppmärksamhet ägnas denne, men i själva verket handlar allt om narcissisten själv och dess försök att självförverkliga sitt jag. Studier har visat att personer med narcissistiska drag vinner stort i popularitet över andra vanliga människor. Man har till exempel låtit personer se en mängd olika presentationer för att sedan sätta poäng på de som förefaller mest tilldragande. Mest poäng får de personer som visar tydliga narcissistiska drag och egenskaper. Den som någon gång fallit för en narcissist behöver med andra ord inte känna sig ensam utan delar upplevelsen med mängder av andra personer.

Starkt behov av relationer – kortvariga sådana

I en annan studie som genomfördes i Tyskland skickades ett flertal män ut på gatan för att närma sig främmande kvinnor i försök att få deras kontaktuppgifter. Dessa kvinnor kontaktades sedan och man ställde en rad frågor till dem, bland annat om de kände attraktion till mannen. Resultatet av studien visade att ju mer narcissistiska drag männen hade desto fler kvinnor gav dem sina kontaktuppgifter. Kvinnorna upplevde dem dessutom som mer attraktiva och kunde tänka sig att ta kontakt för en dejt.

Lev för dig själv eller din käresta

Detta visar tydligt att narcissisten har lätt för att fånga upp nya bekantskaper och fler vägar att gå på jakt efter den åtråvärda bekräftelsen. Ytterligare studier kring fenomenet beskriver narcissisten som en person i starkt behov av relationer, men som föredrar kortare varianter där man slipper binda sig. De letar ständigt efter nya tillfredsställande möjligheter som kan passa in på deras behov, och det är vanligt att en ny relation eller sexuell förbindelse inleds innan den tidigare är avslutad. Att stå utan beundran är otänkbart för dessa människor. Otrohetshandlingar passar bra in på narcissistens personlighetsbeskrivning av att ständigt söka nya beundrare i kombination med avsaknad av empati för andra människor. Även sin partner blir utan den respekt som man i vanliga fall förväntar sig i ett intimt förhållande.

Saknar förmåga till engagemang

Partnern till en narcissist tar ofta stor känslomässig skada av relationen, inte minst på grund av det förhållningssätt narcissisten har. Det skickas ständigt blandade signaler och det beror på att viljan att vara i ett förhållande delas med kraven på att det ska vara endast på dennes villkor. Narcissisten är expert på att manipulera sin omgivning och spela spel för att nå dit han eller hon vill, och det skapar en kontroll och makt över förhållandet som narcissisten älskar. Partnern blir å sin sida förminskad, troligtvis med skador på självkänslan som följd, och det kan sluta med att narcissisten inte längre kan få den bekräftelse den behöver. Narcissisten vill hela tiden ha uppmärksamhet, beundran och sexuell tillfredsställelse men är inte beredd att gå in i relationen med äkta engagemang och närhet. Det saknas helt enkelt en förmåga till det. Valet av partner är inte sällan personer med till synes låg självkänsla som är lätta att kontrollera, men oavsett vem som stöter på en narcissist är det i regel svårt att få grepp om dem. Det ligger i narcissistens natur att vara oberäknelig och inte låta någon annan känna sig säker, då riskerar maktfördelningen att rubbas vilket skulle vara en katastrof. Narcissisternas uppförande är ren och skär taktik för att få som de vill, det vill säga få stå i centrum och bli beundrade, och just därför kan man uppfatta narcissisten som oberäknelig och föränderlig. Man vet aldrig var man har personen eller vad man kan räkna med, men så länge man följer spelets regler kan man räkna med att narcissisten är nöjd.

Sexuella relationer med narcissister

Kan en så egocentrisk person vara en bra sexuell förbindelse då? Man har förstås även undersökt narcissistens egenskaper som älskare och resultaten är högst intressanta. Andra studier visar att en sexuell relation av god kvalitet i allmänhet innehåller känslor och empati för den andre, öppen kommunikation och tillit utan exempelvis affärer vid sidan av. Det är komponenter som behövs för att båda parter ska känna sig trygga och för att det sexuella förhållandet ska fungera bra. Allt detta är dock egenskaper som den ofta sexuellt aggressiva narcissisten saknar. Detta till trots har narcissisten med sin förföriska makt visat sig vara alldeles förträfflig i sängkammaren och en ofta bättre älskare än många andra. Hur kan det komma sig? Med det stora behovet av dels att ha sex, men även att visa sina sexuella färdigheter så går personen in för att skapa så bra sex för den andre som möjligt - men förstås inte för sin partners skull utan för att själv framstå som en bra älskare och bli ett objekt för den största beundran.

Känslomässig berg- och dalbana

Tillvaron tillsammans med en narcissist kan alltså vara en känslomässig berg- och dalbana där man ena stunden känner sig uppvaktad och överväldigad, för att i nästa stund slås av förvirring och osäkerhet. Ytterligare en faktor som gör livet med en narcissist svårt är dennes oförmåga till att lösa konflikter som uppstår. Dessa personer är lättstötta, blir snabbt arga och har svårt för att förstå värdet i förlåtelse. Personen ser i allmänhet inte någon poäng i att glömma och förlåta. En tänkbar konsekvens kan vara bestraffning av något slag, exempelvis genom verbal bestraffning eller tystnad. Även aggression i den sexuella samvaron kan vara en respons på missnöje i något avseende. 

Känn igen varningsflaggorna

Just de här dragen kan göra att du som har oturen att stöta på en äkta narcissist ganska snart kan få möjligheten att avslöja honom eller henne. Åtminstone om du har kännedom om övriga kännetecken och egenskaper, och kan lägga ihop två och två. Nästa gång du stöter på en person med starkt narcissistiska drag kommer du förhoppningsvis ihåg den här artikeln och kan tänka dig för både en och två gånger innan du bestämmer dig för att falla för den tillfälliga frestelsen. Troligtvis är tjusningen du upplever inte värt de övriga sidorna du får med på köpet. De flesta av oss avstår förmodligen erbjudandet om att leva som någon annans mänskliga spegel för den egna beundran, om vi har möjlighet att välja, och att leva med en narcissist är detsamma som att leva i skuggan av någon annan.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.32

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!