3 tecken på att din partner är manipulativ

Och 8 smarta strategier för att hantera manipulativa personer

Vi har alla stött på dem, de där personerna vars mål är att utnyttja andra för att få det de själva vill. Det kan handla om allt från makt och inflytande till kontroll och förmåner av olika slag. Att utnyttja andra på detta sätt brukar kallas psykologisk manipulation. 

Lär dig känna igen vanliga tecken

Relationer handlar som bekant om att ge och ta. Vi använder oss av tjänster och gentjänster för att göra framsteg på jobbet eller privat, men det gäller att vara uppmärksam på personer som tar mer än de ger. Att på ett tidigt stadie kunna känna igen tecken på dominerande beteende gör att du kan undvika att hamna i situationer och relationer där du blir utnyttjad. Nedan hittar du smarta tips för hur du kan känna igen en manipulerande person samt hur du kan hantera en sådan person. 

Det finns ett antal egenskaper som manipulativa personer ofta har gemensamt. 

 1. De övertygar dig att ge upp dina projekt för att istället göra något som gynnar dem och deras intressen. 
 2. De vet hur de ska hitta dina svagheter och när de har hittat dina svagheter använder de dem mot dig för att få sin vilja igenom.
 3. Så snart personen lyckas ta kontroll över dig är du fast. Personen kommer upprepa sitt beteende om och om igen för att få sin vilja igenom och de kommer inte sluta förrän du sätter ner foten och säger ifrån. 

8 smarta strategier

Orsaken till det manipulativa beteendet är ofta djupt rotad och är oftast mycket komplex. Att själv vara offer för en manipulativ person är mycket frustrerande och det är svårt att veta hur man kan ta sig ur denna underställda roll. Nedan hittar du åtta smarta strategier du kan använda dig av. 

Var medveten om dina rättigheter som människa

Något som kännetecknar en manipulativ person är att personen uppträder olika mot olika människor och i olika situationer. Vi anpassar oss alla efter situationer och vem vi pratar med, men den här personen är extrem i sitt sätt att ändra personlighet. Personen kan vara mycket trevlig mot en person för att i nästa sekund vara extremt otrevlig mot en annan. Dessa personlighetsförändringar kan också återspeglas i personens humör och det är inte ovanligt att personen går från att vara glad och blyg till aggressiv och dominant. Håll ett vakande öga på personer som regelbundet uppvisar dessa personlighetsförändringar och undvik djupare kontakt med dessa personer om du inte är tvungen till det. 

 1. Som människa har man många rättigheter. Dessa rättigheter gäller för alla personer i hela världen och om du känner ett hot mot dina rättigheter bör du dra öronen till dig. Att veta om dina rättigheter är ett bra tips som kommer hjälpa dig känna igen situationer när dessa hotas. Så länge du inte skadar någon annan har du rätt att försvara dig och dina rättigheter som människa. Exempel på mänskliga rättigheter är följande: 
 2. Ta avstånd
 3. Ställ smarta frågor

  En manipulativ person har bett dig att göra en sak, du säger ja och lägger ner hela din själ i uppgiften du ombeds utföra, allt för att tillfredsställa personens behov. När personen ber dig göra något som känns som en orimligt stor tjänst kan du prova att kontra med något av följande: 

  Genom att ställa dessa typer av frågor kan du se om personen har tillräckligt med självkännedom för att inse orättvisan i det han eller hon ber dig att göra. Att ställa frågor som de ovan gör att personen ser sig själv genom dina ögon. Genom dina frågor speglas personens beteende så att han eller hon själv kan förstå det orättvisa i sitt agerande. Förhoppningsvis blir detta en ögonöppnare för personen som troligtvis kommer dra tillbaka sitt krav. Om personen är sjukligt manipulativ, eller narcissist, kommer dina motfrågor dock inte att hjälpa. I sådana allvarliga fall är personen för sjuk för att förstå det felaktiga i sitt beteende. Då behövs professionell hjälp, och det ansvaret vilar inte på dina axlar.

 4. Ta inte åt dig

  Det ligger i den manipulativa personens intresse att få dig att känna dig svag och otillräcklig. Personen vet hur han eller hon ska locka fram dina svagheter och använda dem emot dig. Med detta trick är det inte konstigt om du känner dig underlägsen och kanske till och med dålig i personens sällskap. När det känns som att du inte kan tillfredsställa personen med det arbete du gör, kom då ihåg att det är personens mål att få dig att känna dig just otillräcklig. Det är ett knep för att få dig att överge dina rättigheter och den "makt" du har för att istället ge dig hän åt denna persons utveckling och hjälpa honom eller henne att nå sina mål. Misstänker du att du fallit offer för en manipulativ person kan du fråga dig följande: 

  Har denna person rimliga förväntningar och/eller krav på dig?Genom att fundera över hur du svarade på ovanstående frågor kan du få en bra bild av hur relationen med den här personen är. Låt frågorna hjälpa dig att svara på om relationsproblemet främst beror på dig eller på den andra personen. 

 5. Använd tiden till din fördel

  Förutom att ställa orimligt höga krav vill den manipulativa personen även att du ska utföra uppgiften på så kort tid så möjligt, detta för att få ytterligare makt över dig. Istället för att stressa upp dig och bekräfta uppgiften med en gång – använd tiden till din fördel. Detta gör du enkelt genom att svara att du ska tänka på saken. Det distanserar dig från personen och ger dig möjlighet att behålla kontroll över situationen. Du får tid att tänka över fördelar och nackdelar med uppgiften och om du kanske vill förhandla till dig en bättre deal eller kanske kräva något i utbyte. Det kan också vara så att du kommer fram till att du inte vill utföra uppgiften och då har du all rätt att tacka nej. Nedan kan du lära dig mer om hur du lär dig att - vänligt men bestämt - säga nej. 

 6. Lär dig säga nej

  Att kunna säga nej är en konst som alldeles för få behärskar. Många är rädda för att göra andra besvikna och gör därför saker de inte vill för att undvika en sådan situation. Det är din rättighet som människa att få säga nej när du inte vill, hinner eller kan göra en uppgift. Förmågan att säga nej är ett viktigt verktyg som du bör använda när du strukturerar upp ditt liv och sätter prioriteringar i ditt arbete. Det är du som styr din tillvaro och det är upp till dig att bedöma vad du vill och kan göra. Kom ihåg att du har all rätt att säga nej utan att för den sakens skull få skuldkänslor. 

 7. Ge konsekvenser

  När en manipulativ person vägrar acceptera ett nej och fortsätter att överskrida dina personliga gränser, se till att det medför konsekvenser. Att göra detta är ett mycket användbart verktyg för dig när du hanterar denna typ av person. Meningen med att ge konsekvenser är att personen ska gå från att se ner på dig till att ha respekt för dig. Vilken typ av konsekvens det handlar om beror naturligtvis på situationen och vilken relation du har med personen. Om det är en arbetsrelaterad situation kanske du kan svara personen med följande: om du inte accepterar när jag säger nej kommer jag se till att vi inte kommer arbeta ihop i fortsättningen. Genom att sätta konsekvenser visar du att du menar allvar, vilket som regel brukar ha en positiv effekt.

 8. Våga konfrontera en mobbare
  En manipulativ person blir en mobbare när han eller hon skadar någon annan. Personen letar efter svagheter hos andra och väljer ut den person som känns svagast som offer för sitt manipulativa beteende. Så länge du är tyst och håller dig passiv uppfattas du som svag och därmed ett möjligt offer. De flesta mobbare är egentligen fega och om personen de ger sig på börjar ge svar på tal drar de sig ofta tillbaka och slutar. Kom ihåg att i de allra flesta fall är den som mobbar väldigt osäker på sig själv och att mobba andra är ett sätt för dem att väga upp för denna osäkerhet. Det är inget personligt, om personen pratar bakom din rygg betyder det bara att du är längre fram än honom eller henne. Att dra ner andra handlar i grund och botten om att framstå som bättre själv och när du tänker på detta inser du att personen i fråga egentligen bara är avundsjuk.

När du ska konfrontera den mobbande personen gäller det att du har tänkt till. Ska du göra det ensam eller ta hjälp av andra? Var inte rädd för att ta till professionell hjälp om du blir utsatt för någon form av övergrepp, oavsett om det är verbalt, psykiskt eller fysiskt. Det finns alltid personer på din arbetsplats som kan hjälpa dig och naturligtvis finns juridisk hjälp att få om det skulle gå så långt. Det är viktigt att konfrontera en mobbare men kom ihåg att du inte behöver göra det ensam.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.31

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!