Lever du med en lögnare?

Vilka varningstecken ska du leta efter

"Hämtade du upp paketet vi pratade om?".

"Tyvärr, chefen höll mig kvar så jag hann inte" (jag orkade faktiskt inte idag).

"Har du hängt tvätten?".

"Oj, det har jag glömt" (en kompis ringde).

I de flesta parrelationer förekommer, förhållandevis oskyldiga, vita lögner. Skälet till att vi är rädda att säga sanningen i sådana här lägen är att vi inte vill såra partnern med att något annat/någon annan var viktigare i den stunden. Syftet är kanske gott, men det gäller att se upp så att det inte blir till en vana. Förtroendet är själva grundbulten i en parrelation och då bör man kunna lita på att ens tillit inte missbrukas eller tas för given.

Lögner kan förstås också vara allt annat än vita och då blir det mer obehagligt. Funderar du ofta på om din partner ljuger för dig? Då finns det två sätt att gå fram på, dels att försöka utreda om så faktiskt är fallet, dels att göra det enklare för partnern att säga sanningen till dig.

Recepten på hur man gör detta finns att hämta i en bok av Stan Walters; The Truth About Lying: How To Spot A Lie and Protect Yourself From Deception. Det första man bör fundera på, enligt Walters, är varför någon ljuger. Det finns tre förklaringar; att någon vill undanhålla något från dig, att någon vill framstå som bättre än den är eller att någon helt enkelt vill dig illa.

Kan man se om någon ljuger? 

Helt säker kan man aldrig vara då vissa människor kan ha gjort det notoriska ljugandet till en konstform. Gamla knep för att avslöja en lögnare gör gällande att lögnaren tittar bort, korsar armarna eller skrattar utan anledning när lögnen uttalas. Waters tror inte på detta, nyare forskning har hittat säkrare tecken:

Det lär också finnas en Pinocchio-effekt som innebär att näsans insida sväller och börjar klia, enligt en läkare i Chicago. Waters är dock försiktig även med dessa senare rön, ett ensamt tecken räcker inte enligt honom, men börjar det bli fler stiger sannolikheten för lögner snabbt. 

Bedragen, det gör ont

Men - hur bra för relationen kan det vara att ständigt vara på jakt efter tecken på lögner? Bättre då att vara proaktiv. Tillfället gör tjuven sägs det, och kanske även lögnaren. Enligt Waters skapas lögnen utifrån tre förutsättningar; önskan att ljuga, tillfällen att ljuga samt förmågan att ljuga. Har partnern en vana eller önskan att ta till lögner är det ingenting som det går att ändra på i första taget. Har partnern förmågan att ljuga övertygande kan det förstås inte ändras, men man kan undvika att ge tillfälle till lögnen. Om tillfällena till att ljuga inte längre ges lika ofta tröttnar partnern kanske på att ljuga och finner andra vägar att kommunicera. 

Tillfället kan skapa lögnaren

Vad menas då med ett bra tillfälle att ljuga och vad gör man åt det? Gynnsamma förhållanden för att lögnen skall falla i god jord erbjuder ett bra tillfälle för lögnen att uttalas. Det handlar helt enkelt om ett tillfälle då lögnen på grund av omständigheter kan verka extra trovärdig, eller då man har mer benägenhet att vilja tro på den. Ett dåligt klimat för att ljuga, eller ett bra klimat för sanningen, skapar du på följande sätt:

  1. Tala tidigt i relationen om för partnern att du alltid kommer att försöka tala sanning och fråga om partnern kan lova detsamma även om det är svårt. Waters menar att fler än man tror kommer att försöka hålla löftet om det faktiskt har uttalats.
  2. När du misstänker en lögn säger du "Jag upplever att du är orolig för min reaktion på något du kanske vill berätta, kan vi kanske reda ut det tillsammans?". Det vill säga, börja inte med att skrika "Du ljuger".

Att vara förlåtande avseende små misstag gör det förstås också lättare för personen att inte ta till de ständiga vita lögnerna. Om en god vana för att tala sanning etableras slipper man kanske också de stora, avgörande lögnerna.

Hjälper inget av detta och du blir utsatt för upprepade lögner är det kanske läge att avsluta relationen och gå vidare. Ingen ska behöva utsättas för ständiga svek.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.15

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!