Skilsmässa - men inte från barnen väl?

Hur du får det att fungera efter skilsmässan

Det finns tillfällen då man skiljs som vänner, men ofta är det tyvärr inte så. Personen som en gång fick dig att känna att detta är mannen/kvinnan jag vill dela mitt liv med, känns nu outhärdlig. I skilsmässan kan finnas öppna sår saltade med tårar över de sorger och besvikelser som vi samlat på oss under de åren då äktenskapet varit mer "i nöd" än "i lust".

Skilsmässa och barn, det psykologiska traumat

När skilsmässan är ett faktum är det naturligt att vilja dra sig tillbaka helt från den andre och slicka såren i ensamhet, men - kanske inte ändå om man har barn tillsammans. I de allra flesta fall behöver barnen båda sina föräldrar och många barn fortsätter att betrakta sig själv som mitt i en hel familj med både mamma och pappa, många teckningar har ritats på det sättet långt efter att de formella skilsmässorna är över, och även långt efter att nya familjer bildats. 

Bevara freden och undvik krigsförklaringar

För barnens skull - försök att samarbeta. Om man inte ser upp med krigsförklarandet kan barnen hamna mitt i skottlinjen. Barn behöver veta varför föräldrarna skiljer sig, men de behöver inte veta alla detaljer. När det gäller samarbete med ex-partnern, kom också ihåg att barnen inte alltid förmår vara objektiva eller säga sanningen. Barn är duktiga på att manipulera när de känner att de har makten att göra så. Det gäller i alla familjer, men kanske är det extra frestande att suga upp negativa beskrivningar om den andra föräldern, eller den "andra" familjen, när man är frånskild. Fall inte för lätt för detta, se till att du kan prata med ditt ex först och främst. Barnen kan förstås må dåligt av skilsmässan och reagera utåtagerande, depressivt eller på annat sätt uppmärksamma de söndertrasade familjebanden. 

Intala dig att ni ska lyckas som föräldrar, och att detta samarbete kommer att i någon mån vara livet ut - men självklart behöver du inte gilla ditt ex för den sakens skull.

För den som vill lära sig mer om delad vårdnad samt ta del av andras erfarenheter kan läsa boken med den mycket talande titeln "Raising the Kid you Love with the Ex you Hate". Boken är skriven av Edward Farber, filosofie doktor och barnpsykolog. Titeln rymmer problematiken, men budskapet är att låta kärleken till barnet vara det som tar över. Farber har arbetat med separerade familjer under mer än 30 år och delar med sig av andras erfarenhet parat med massor av handfasta råd. 

Kommunicera effektivt med varandra

En nyckelfråga som behandlas är hur man kan kommunicera effektivt med varandra, men Farber tar även upp hur en mängd olika praktiska situationer som skolbyte, högtider, semester hälsofrågor och så vidare ska fungera, och också mer ovanliga frågor som om ena föräldern har psykiska problem, missbrukar, hotar eller liknande. Boken har mycket att ge för den som vill fördjupa sig i utmaningarna med delad vårdnad, observera dock att den är på engelska och att det kan förekomma situationer som känns främmande i vårt svenska samhälle.

Barnets liv efter en skilsmässa

Känslorna hos föräldrar och barn är dock universella, varför råden är väl värda att ta del av. Även om du inte läser boken har du kommit en bra bit på väg om du bestämmer dig för att känslorna för ditt ex inte ska få hindra dig från att bli den bästa mamma eller pappa som står i din makt. Vänd det trasiga äktenskapet till en fungerande skilsmässa och agera alltid med barnens bästa framför ögonen.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.5

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!