Varför ”jag älskar dig” inte räcker

Tips på hur ni fördjupar er relation

När det handlar om att få sin partner att känna sig värdefull och älskad är det i de små detaljerna det sitter. Att säga att man älskar varandra är naturligtvis bra, men det krävs mycket mer än så.

De små sakerna

De flesta gör kärleksfulla och omtänksamma saker för den de älskar. Det kanske är din partner som ser till att du får ditt morgonkaffe och kanske är det du som lagar middag under veckorna. Du säger kanske ofta hur mycket du älskar din partner och hur lycklig du är över att vara tillsammans med just honom eller henne. Visst kanske det händer att ni bråkar, men uppskattningen ni visar varandra är ofta större än relationens brister. Och det med god marginal. 

Säg snälla ord

Boken "We love each other, but…" av författaren Ellen Wachtel har öppnat ögonen för många. Boken skildrar hur lätt det är att sluta uppmärksamma specifika saker som par uppskattar och älskar med varandra. I början av alla relationer är vi ofta noggranna med att lyfta fram småsaker som vi uppskattar hos varandra. Efterhand är det dock lätt hänt att sluta uppmärksamma de små sakerna, och ofta gör vi det utan att själva tänka på det. 

Uppmärksamma din partner

Det som är intressant är hur vi vuxna förstår att barn behöver beröm för specifika saker de gör bra. Vi vet att det inte räcker med att säga "du är bäst" eller "jag älskar dig så mycket". Barn behöver höra exakt vad de gör bra, exempelvis; "vad snäll du var som delade din godispåse med din kompis" eller "vad modigt av dig att säga ifrån när dina klasskompisar retade din kompis". 

För vissa kan det närmast kännas barnsligt att erkänna att vi egentligen skulle vilja ha samma sorts uppmärksamhet även som vuxna. Det är en vanlig uppfattning att om vi har tillräckligt bra självkänsla behöver vi inte få uppskattning och komplimanger från vår omgivning. Detta är inte nödvändigtvis alls sant. Att börja uppskatta sin partner på detta sätt, genom att uppmärksamma och kommentera små saker som hen gör, kommer du upptäcka att du med tiden börjar uppmärksamma saker som du en gång i tiden slutade lägga märke till, eller till och med började ta för givet. Ju mer du visar din uppskattning, desto mer kommer du känna hur mycket du verkligen uppskattar din partner. 

Så förändrar du din relation

I början av en relation är uppskattning något som sker automatiskt. Man vet hur man ska få sin partner att känna sig älskad, värdefull och speciell. Denna typ av uppmärksamhet är något som gradvis försvinner när en relation fortskrider. Det innebär att ju längre vi är tillsammans, desto mer sker saker per automatik och vi börjar ofta kommentera saker vi inte gillar istället för saker vi gillar. Vi uppmärksammar saker vi irriterar oss på och ifrågasätter småsaker, som att han eller hon har för mycket pastavatten i kastrullen eller använder köttkniven till grönsakerna.

Genom att säga "jag älskar dig" kan vi väga upp för en del av kritiken vi ger. Men det kan vi även göra genom att påpeka vilka specifika egenskaper vi uppskattar och älskar hos vår partner. För varje negativ kommentar du ger din partner måste du ge minst en specifik, positiv kommentar. Prova och märk skillnaden!


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 4.67

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!