Äktenskap utan sex

Stanna inte och bli förnedrad i ett dött förhållande

Känns din relation kall och saknar närhet? Upplever du att din make negligerar dina sexuella behov? Detta är i det närmaste ett tabubelagt ämne som det pratas mycket lite om, den allmänna jargongen är snarare att han alltid vill och att hon skyller på huvudvärk. Därför är det också betydligt vanligare att kvinnan är den som känner skuld och otillräcklighet i en dålig relation. Det är lätt att tappa sin självaktning. Efter år av nonchalans finns inte mycket kvar. Kanske försöker man först förklara det hela för sig själv med att barnen tar tiden, och jobbet all ens ork. Men saknas intimiteten, och därmed även sexet, i kärleksrelationen är något fel. Mycket fel.

En relation utan sex och intimitet är en döende relation, det faktumet bör etableras innan du tappar din självaktning och börjar känna dig ful, osexig eller ovärdig din partners åtrå. 

Lyssna på denna historia med verklighetsbakgrund, och om du känner igen dig helt eller delvis, gör något åt det; tala ut och/eller gå vidare. Det är du värd.

Kvinnan i den här historien var vacker. Hennes partner tycktes vara ett riktigt kap utifrån alla möjliga kriterier. Han såg bra ut, var hyfsat framgångsrik och tillräckligt social. Men han åtrådde inte sin kvinna. Kvinnan drömde om en sexuell relation, en helt vanlig sådan, men efter några avvisningar i sängkammaren hade hon börjat tvivla på sig själv och sitt eget värde.

Prata med din partner

Hon tänkte att om hon ständigt skaffade nya frisyrer och köpte dyra, sexiga kläder så skulle en förändring ske. Men inget spelade någon roll, hon tycktes inte alls kunna attrahera sin partner. Ett plågsamt öde stakades ut i parrelationen.

Kvinnan och mannen åkte på en drömsemester tillsammans med några vänner, en kryssning längs Italiens kust. Vädret var fantastiskt, kuststräckan vacker och de små byarna pittoreskt romantiska. De älskade inte med varandra en enda gång under resan. Droppen kom när det anordnades en sightseeing med buss, kvinnan satte sig först, mannen gick långsamt förbi för att sätta sig längst bak. Kvinnan såg sig omkring och såg att alla andra par redan småpratade om vad som skulle komma. Hon kände sig ensam och utsatt på sitt säte. 

På fotona från resan syns en leende och vacker ung kvinna, men när kvinnan tittar på dem idag minns hon bara hur tom hon kände sig inuti.

Känner du igen känslan i denna berättelse? Kanske ser du ofta din mans ryggtavla när han går framför dig istället för hans axel bredvid din. Ser du samma ryggtavla i sängen? Funderar du mycket på om det är något du gjort, alternativt inte gjort som framkallat detta beteende. Utan att lägga skulden på dig själv är det förstås vettigt att försöka initiera ett konstruktivt samtal och prata om det tillsammans. De svåra och känsliga frågorna måste ställas och kanske kan ni lösa det. Om inte - inse att förhållanden ibland måste låtas dö, dra inte ut på lidandet.

Ha tro och bli inte avskräckt

Hur gick det för kvinnan i berättelses? Efter många år utan sexuell närhet och intimitet avslutades äktenskapet. Idag har kvinnan en ny relation där hon känner sig uppskattad, oavsett kläderna hon bär eller vilken frisyr hon har. I en frisk relation känner man sig värderad. Stanna inte och bli förnedrad i ett dött förhållande, ingen relation är värd det. Intimiteten är det som skapar en god jordmån i förhållandet och ger rätt de förutsättningar som krävs för att få kärleken att växa.


Var den här artikeln hjälpsam? Betygsätt det!
Nuvarande omdöme: 3.38

Rekommendera skilsmässa.se?

Vi har ett "ä" i vår webbadress. Därför kan det vara lite knepigt att länka hit. Men bara kopiera adressen nedan, så blir det rätt!